Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hrubá a ušlechtilá kamenická výroba (HUKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUKV - Hrubá a ušlechtilá kamenická výroba, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je výuka technologie a využití kamene pro hrubou a ušlechtilou kamenickou výrobu.

Osnova

Osnova přednášek:1. Výskyt, lokalizace a charakteristika ložiska kamene pro blokovou těžbu.2. Vliv fyzikálně-mechanických vlastností hornin na dobývání, klasifikace rozpojitelnosti, blokovitosti, přírodní podmínky ovlivňující rozpojování.3. Báňsko-technické podmínky pro těžbu a zpracování kamene.4. Zásady pro provádění skrývkových prací a postupu porubních front.5. Rozdělení a klasifikace metod pro dobývání bloků.6. Technologie dobývání bloků klínováním, vylamováním, úderními vrubovými stroji, použitím rozpínavých směsí, obvrtáváním.7. Technologie dobývání bloků kamenořeznými stroji lanovými, řetězovými a kotoučovými pilami.8. Technologie dobývání bloků termickým řezáním a trhacími pracemi.9. Zdvihání, nakládání, doprava a manipulace vytěžených bloků kamene.10. Technologie zpracování bloků pro hrubou kamenickou výrobu.11. Technologie zpracování bloků pro ušlechtilou kamenickou výrobu.12. Netradiční metody rozpojování kamene a jejich zpracování.13. Vodní, kalové a odvalové hospodářství při blokové těžbě kamene.14. Ochrana životního a pracovního prostředí při lomovém dobývání. Zahlazení po lomové činnosti a rekultivace.

Literatura

Dojčar,O.: Dobývanie a spracovanie kameňa, skripta VŠT Košice, ALFA Bratislava, 1984Kryl,V., Vavruška,O. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skripta ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1997Rybařík,V.: Ušlechtilé stavební a sochařské kameny České republiky, Nadace SPŠ kamenické v Hořicích, Hořice,1994

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.