Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioekonomická geografie (HUMGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUMGEO - Socioekonomická geografie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnutí základních znalostí o geografickém pozadí světové ekonomiky a rozšíření okruhu znalostío ekonomické váze jednotlivých regionů světa. Student se seznámí s prvními zákonitostmi a souvislostmi, které vznikajíreálně fungujícími interakčními vztahy mezi přírodou, společností a ekonomickými procesy. Socioekonomická geografiejako prostorovědní obor předkládá v obecné rovině možnosti využití teorie o prostorových systémech. Tento kurzpředává ekonomům potřebné znalosti z oblasti politické geografie, geografie obyvatelstva, ekonomické geografie,včetně současného obrazu států světa a významných integračních snah.

Osnova

1. Vývoj socioekonomické geografie2. Vstup do metodologie socioekonomické geografie3. Politická geografie a regionální přístup4. Vstup do geografie obyvatelstva5. Ekonomický vývoj a prostorová ekonomie6. Česká republika a geografické pozadí7. Centrálně-periférní systém světa8. Kvalita života a spolupráce mezi státy

Literatura

FELLMANN, J. D., M. D. Bjelland, A. Getis a J. Getis. (2010). Human Geography: Landscapes of Human Activities.11th ed. New York: McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-352285-2 ŠOTKOVSKÝ, I. (2012). Socioekonomická geografie: prostředí lidské činnosti. Ostrava: VŠB – TU Ostrava. ISBN 978-80-248-2624-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.