Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hornictví a ŽP (HŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HŽP - Hornictví a ŽP, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit posluchače s vlivy dobývání ložisek na životní prostředí. Odpady hornické výroby a možnosti jejichvyužití. Likvidace a využití důlních vod. Ovlivnění biosféry důlním větráním. Řešení problematiky hluku a vibrací.Důlní škody a rekultivace. Možnosti využití vyrubaných prostor pro ukládání odpadů. Péče o životní prostředí při hornické činnosti na uhelných lomech i kamenolomech.

Osnova

1. Základní pojmy, legislativa ŽP, organizační struktura2. Dopad hlubinné těžby na životní prostředí, vliv důlní činnosti na povrch , odvaly, poklesová kotlina3. Ovlivnění krajiny způsobené povrchovou těžbou nerostných surovin4. Pracovní prostředí a hygiena práce, fyzikální vlivy a ochrana proti nepříznivým účinkům na zdraví5. Využití důlních prostor pro ukládání odpadů, likvidace odpadů, recyklace 6. Znečišťování ovzduší těžbou nerostných surovin, rozptyl, odlučování tuhých emisí 7. Likvidace důlních vod, způsoby čištění odpadních vod8. Vlivy na ŽP způsobené likvidací důlních podniků, stará důlní díla, metan9. Fosilní paliva, nové zdroje energie, druhotné energetické zdroje 10. Rizika ohrožení Žp při těžbě uranových rud při hlubinné a chemické těžbě 11. Jaderná energie, ukládání odpadů 12. Doprava vytěžených surovin, způsoby dopravy a jejich vliv na ŽP 13. Degradace půdy, termická desorbce 14. Rekultivace území devastované těžbou nerostných surovinCvičení:1. Zákon 123/98Sb. O životním prostředí2. Rekultivace bývalého dolu Ostrava – exkurze3. Ochrana přírody a krajiny 114/92Sb.4. Měření hluku, vibrací, teploty, záření5. Ovzduší 309/916. Monitoring znečištění ovzduší, exkurze - Hydrometeorologický ústav7. Vodní zákon 14/988. Horní zákon ve vztahu k ŽP9. Odpadové hospodářství v legislativě10. Ochrana půdního fondu 231/99Sb.11. Rekultivační práce v Ostravské průmyslové oblasti12. Posuzování vlivů na ŽP - 244/92Sb.13. Stavební zákon14. Využití internetu v oblasti ŽP

Literatura

Štýs: Rekultivace území postižených těžbouHerčík, Labčík: Ochrana životního prostředí, skriptum VŠB - TU Ostrava

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Martin Hummel, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.