Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská geodézie II (IG II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IG II - Inženýrská geodézie II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení studentů s částí geodezie používající obvyklé i speciální geodetické metody a postupy pro účely průzkumu,projektování, výstavby nebo montáže a při užívání stavebních objektů a technologických zařízení.

Osnova

1. Analýza přesnosti vytyčení 2D polohy: Zákon hromadění skutečných a středních chyb – maticové řešení, Analýzapřesnosti vytyčení polohy bodu metodou: polární, protínání vpřed z délek,protínání vpřed z orientovaných směrů,protínánívpřed z úhlů,protínání zpět z úhlů, protínání zpět z orientovaného směru a délky (přechodné stanovisko). Analýza přesnosti vytyčenípolohy bodu polygonovým pořadem. Analýza přesnosti vytyčení polohy bodu pravoúhlými souřadnicemi.2. Optimální podmínky základních metod vytyčení polohy.3. Průsečíková metoda – princip metody, rozbor přesnosti.4. Základní pojmy problematiky vytyčování staveb.5. Legislativa v IG.6. Normativy pro vytyčování staveb.7. Geodézie při přípravě a projektování staveb.8. Vytyčovací výkresy.9. Geodetické práce v průběhu výstavby.10. Dokumentace ukončené výstavby.11. Geodézie v dopravním stavitelství – základní pojmy.12. Přechodnice – klotoida, kubická parabola, lemniskáta.13. Výškové zakružovací oblouky.14. Vytyčovací postupy při stavbě silnic a železnic.15. Rekonstrukce železničního oblouku.16. Měření a vytyčování průmyslových zařízení a zvláštních staveb.17. Měření památkových objektů a rekonstrukcí.18. Analýza přesnosti a princip vytyčení přímky.19. Vytyčování kolmic a rovnoběžek.Cvičení_osnova:1. Návrh vytyčovací sítě.2. Zaměření a výpočet prostorové vzdálenosti.3. Určení svislosti továrního komínu.4. Projekt technických úprav.

Literatura

Michalčák,O.-Vosika,O.-Veselý,M.-Novák,Z. Inženýrská geodézie I., ALFA, Bratislava 1985Michalčák,O.-Vosika,O.-Veselý,M.-Novák,Z. Inženýrská geodézie II. ISBN 80-05-00678-0 , ALFA, Bratislava 1990Krumphanzl,V.-Michalčák,O. Inženýrská geodézie II., Kartografie n.p., Praha 1975Novák,Z.-Procházka,J. Inženýrská geodézie 10, ISBN 80-01-02407-5 , ČVUT, Praha 2001Bajer,M.-Procházka,J. Inženýrská geodézie 10, 20, ISBN 80-01-01673-0 , ČVUT Praha, 1997Gavlovský E. Inženýrská geodézie, VŠB-TU Ostrava 2002, http://igdm.vsb.cz

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Hana Staňková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Černota, Ph.D.Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.doc. Ing. Hana Staňková, Ph.D.