Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská geologie a hydrogeologie (IGHG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IGHG - Inženýrská geologie a hydrogeologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se znalostmi inženýrské geologie a hydrogeologie, které jim umožní pochopitobsahovou náplň předmětu tak, aby byli schopni je aplikovat v praktických činnostech studovaného oboru.

Osnova

Přednáška: (témata)1. Inženýrskogeologická charakteristika horninového prostředí. 2. Obecné a účelové klasifikace hornin a horninových masívů.3. Geodynamické procesy a rizika z nich vyplývající. 4. Metody a metodika inženýrskogeologického průzkumu5. Inženýrskogeologické mapy, soubory účelových map6. IG podklady pro hodnocení základových poměrů pro pozemní, podzemní stavby, skládky, sanační a rekultivační práce.7. Hydrosféra a voda v horninách (obecné zákonitosti akumulace a proudění tekutin v horninách, rovnice hydrologické bilance).8. Vlastnosti a charakteristiky zvodněných systémů (kolektorské vlastnosti a jejich zjišťování, klasifikace systémů, hydraulické a HG poměry v systémech).9. Kvalita povrchových a mělkých podzemních vod. Základy hydrogeochemického hodnocení přírodních vod, agresivita vod na stavební konstrukce.10. Režim podzemních vod (klasifikace a charakteristika hlavních typů, HG měření a pozorování, formy zpracování dat).11. HG průzkum a odvodňování v hornickém a podzemním stavitelství (systémy a projektování HG prací, druhy, etapy a cíle průzkumu, odvodňování stavebních jam, dolů a lomů).12.Průzkum a sanace znečištění podzemních vod (monitoring znečistění, pásma hygienické ochrany, střety zájmů - právní předpisy a normy).13.Hydrogeologický průzkum pro budování povrchových a podzemních skládek odpadů (tekuté a tuhé průmyslové odpady, komunální odpady, legislativa z hlediska hydrogeologického).14. Hydrologická služba ČR – pozorovací sítě, sledované hydrologické údaje ČHMÚ. Základní legislativa ČR – vodní zákon a jeho aplikace ve stavitelství. Povinnosti vyplývající z vodohospodářské bilance povrchových a podzemních vod.CvičeníZatřídění hornin na základě popisných vlastností a výsledků laboratorních zkoušek.Posouzení geologických a geomorfologických poměrů ve vymezené oblasti –prognóza rizik.Dokumentace vrtů, zpracování a vyhodnocení geologického profilu (kusovitost, RQD apod.)Orientační ohodnocení hornin podle výsledků zkoušek a účelových klasifikací ( propustnost, namrzavost, rozpojitelnostapod. )Typy svahových deformací, metodika průzkumu a způsob sanace (film), rešeršní zpracování odborné literaturyIG mapy – orientační posouzení základových poměrů pro uzemní plánováníSestavení IG řezů a zhodnocení základových půd pro daný stavební objekt Hydrogeochemie - klasifikace vod, grafické zpracování chemismu vod.Hydrologická bilance. Vyhodnocení chronologických křivek.Výpočet a konstrukce depresní křivky.Odvodňování stavebních jam.Metody vyhodnocování režimních měření. Interference vrtů v nádrži podzemních vod s volnou a napjatou hladinou.Hydrogeologické mapy a dokumentace. Pásma hygienické ochrany podzemních a povrchových vod.

Literatura

Marschalko, M., Müllerová, J., Ides, D. (2002): Inženýrská geologie - výukový CD-ROM, výukové multimediální texty,Fond rozvoje vysokých škol, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, http://geologie.vsb.cz/inzgeol/Marschalko, M. et al (2006): Multimediální učební texty "Cvičení z inženýrské geologie", Fond rozvoje vysokýchškol, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, http://geologie.vsb.cz/CviceniInzenyrskaGeologie/Müllerová, Marschalko: Cvičení z inženýrské geologie, VŠB-TU OstravaPašek, Matula: Inženýrská geologie a hydrogeologie, Praha, 1995Matula: Geologia v územnom planovaní a výstavbe. Príroda Bratislava, 1995Homola V., Grmela A.: Hydrogeologie 1. a 2. část skriptum VŠB, ES 1991Domenico P.A., Schwartz F.: Physical and Chemical Hydrogeology John Wiley, New York, 1990

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Marian Marschalko, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Marian Marschalko, Ph.D.Ing. Dominik NiemiecIng. Michal Porzer, Ph.D.doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.