Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Infúzní a hemodialyzační technika (IHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IHT - Infúzní a hemodialyzační technika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zaměření na infuzní techniku a hemodialyzační technologie. Přínosem předmětu je získání vědomostía seznámení s principy, technikami a použitím těchto přístrojů. Předmět obsahem doplňuje základní znalostí o zdravotnickýchelektrických přístrojích ve studijním oboru biomedicínckého inženýrství.

Osnova

I. INFUZNÍ TECHNIKA1. Historické aspekty infúzní terapie a počátky přístrojové infúzní terapie. Terminologie a názvosloví, vč. vymezenídalších zdravotnických prostředků, které jsou spojeny s klinickou aplikací těchto technických prostředků. Základníprincipy a konstrukce peristaltického čerpadla, jeho vlastnosti a použití v klinické praxi. 2. Objasnění okluzního přítlaku, výpočet výkonu čerpadla, základní vlastnosti výhody tohoto principu. Vliv provozníchparametrů na účinnost terapie, vlastnosti setu, změna parametrů v čase a stabilita parametrů terapie. Linearizaceperistaltické pumpy do provedení infúzní pumpy lamelového nebo sekvenčního typu, konstrukční řešení a základnívlastnosti.3. Odvozená čerpací technika – enterální pumpy a jejich konstrukční provedení. Lineární dávkovače – použití injekčnístříkačky, základní vlastnosti. Bezpečnostní prvky infúzní techniky a jejich význam. Možné negativné vlivy infúznítechniky (cizí předměty, kompatibilita léčiv, vzduchová embolie, atd.)4. Použití jednorázových zdravotnických prostředků nezbytných pro funkčnost infúzní techniky, jejich význam, vlivna kvalitu a účinnost terapie.5. Další čerpací techniky pro oblast medicínských aplikací (membránová čerpadla koncentrátů, ultrafiltrační čerpadla,zubová flow a odplyňovací čerpadla, atd.).6. Systémy pro infúzní techniku.II. HEMODIALYZAČNÍ TECHNOLOGIE1. Historické aspekty hemodialzyční léčby. Základní biofyzikální principy hemodialzyční léčby (difúze, konvekce,ultrafiltrace, osmóza, atd.).2. Permeabilní membrány, princip a konstrukční řešení dialyzátoru, jeho vlastnosti, základní parametry a jejichvýznam. Eliminace metabolických toxinů, ultrafiltrace plasmatické vody, hemofiltrační metody, materiálová a technologickábiokompatibilita, atd.3. Mimotělní krevní oběh, jeho základní prvky (dialyzátor, jehly, sety, atd.), vliv na účinnost a bezpečnost léčby,parametry oběhu, příprava ke klinické aplikaci, recirkulace, lékové vstupy.4. Úprava vody pro dialyzační léčbu na bázi reverzní osmózy a její význam. Problematika dialyzačních koncentrátů,dialyzačního roztoku a hodnocení (monitorování) kvality.5. Mikrobilogická bezpečnost dialyzační terapie, problematika čištění a desinfekce dialyzační techniky.6. Adekvátnost hemodialyzační terapie, on line principy sledování adekvátnosti. Bezpečnost hemodialyzační léčby.Ekologické aspekty dialyzační léčby.

Literatura

Sulková, S. a kol.: Hemodialýza, Maxdorf, 2000 Jacobs, C. – Kjellstrand, C.M. – Koch, M.K. – Winchester, F.J.: Replacement of renal function by dialysis, KluwerAcademic Publisher, 1996 Chronické onemocnění ledvin (CKD) – úvod do klinické praxe, účelová publikace EDTNA/ERCA, 2007

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Martin Augustynek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Josef Čihák