Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální metody analýzy II (IMA II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IMA II - Instrumentální metody analýzy II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti prokazované po ukončení předmětu: Získání základních poznatků z instrumentálních analytických metod aprohloubit tak připravenost posluchačů pro řešení analytických problémů vybranými instrumentálními metodami.Dovednosti prokazované po ukončení předmětu: Student získá kompetence pracovat v analytické laboratoři se základníminstrumentálním vybavením.

Osnova

1. Vymezení problematiky. Základní pojmy. Procesy získávání informací. Analytické metody absolutní a komparativní.Kalibrační metody. Vývojové trendy v instrumentálních metodách analýzy.2. - 3. Hodnocení výsledků analýzy a způsob jejich vyjadřování. Statistické vyhodnocení analytických výsledků.Referenční materiál, kruhový test. Základy chemometrických přístupů a metod. Testování metrologických vlastnostívýsledků. 4. Základní principy elektroanalytických metod a jejich klasifikace. Teoretické základy. 5. Elektroanalytické metody: metody založené na měření potenciálu (rovnovážná potenciometrie, potenciometrickétitrace). Princip, instrumentace, využití, výhody a nevýhody.6. Elektroanalytické metody: metody založené na měření proudu. Voltametrie a polarografie: princip, instrumentace,použití. Elektrogravimetrie a coulometrie: provedení za konstantního proudu a konstantního potenciálu. Konduktometrie.Princip, instrumentace, využití, výhody a nevýhody.7. Optické analytické metody: teoretické základy. optické spektrální přístroje. Metody bez výměny energie mezilátkou a zářením, (refraktometrie, polarimetrie, nefelometrie); Refraktometrie, principy, instrumentace a jejichanalytické využití. 8. - 9. Emisní atomová spektrální analýza. Plamenová fotometrie. Atomová absorpční spektrometrie: UV/Vis spektrometrie,Luminiscenční analýza. Základy teorie, instrumentace, kvalitativní a kvantitativní aspekty, aplikace, analytickévyužití. Automatické analyzátory s optickou detekcí: FIA, CFA. 10. Infračervená spektrometrie - princip metody, instrumentace, analytické využití. Ramanová spektra - principmetody, analytické využití.11. Separační a koncentrační kroky: teorie. Separační metody: dělení dle principu a dle experimentálního uspořádání,účinnost separačního procesu. Extrakce. 12. Membránové separace. Hmotnostní spektrometrie. Základy teorie, instrumentace, kvalitativní a kvantitativníaspekty, aplikace. 13. Chromatografické metody. Planární chromatografie: Chromatografie na tenké vrstvě sorbentu, Základy teorie,instrumentace, kvalitativní a kvantitativní aspekty, aplikace.14. Kolonová chromatografie: Kapalinová chromatografie. Plynová chromatografie. Teorie, základy instrumentace,kvalitativní a kvantitativní charakteristiky, analytické použití. 15. Elektromigrační metody: teorie, zonální a kapilární elektroforéza, elektroforéza na nosičích a izotachoforéza.Základy instrumentace, kvalitativní a kvantitativní charakteristiky, analytické použití. Osnova cvičeníPřednáška a cvičení je pro kombinovanou formu studia koncipována jako blokový jednosemestrální kurz.

Literatura

[1] PERTILE E. ČABLÍK V.: Instrumentální metody analýzy, ČSVTS VŠB TUO, 2006, 238 s. ISBN 80-248-1049-2 .[2] PERTILE, E.: Učební texty k praktiku IMA, multimediální učební text, CD, VŠB TUO 2014. 106 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Mgr. Eva Pertile, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Eva Pertile, Ph.D.