Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrace podnikových procesů (IPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IPP - Integrace podnikových procesů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět charakterizovat jednotlivé podnikové procesy, podnikové funkce a souvislosti mezi nimi, formulovatzákladní požadavky na informační systémy s ohledem na řídicí úroveň podniku, její specifické potřeby z hlediskazpracování dat a informací, využít svých znalostí k rozhodnutí o vhodnosti informačních systémů pro potřeby jednotlivýchpodnikových procesů, aplikovat své teoretické poznatky při navrhování řešení integrace podnikových informací zpohledu podpory rozhodování pomocí včasné a komplexní informace.

Osnova

1. Průmyslový podnik v globálním konkurenčním prostředí, stávající vývoj a očekávaná budoucnost, souvislosti.2. Průmyslový podnik z pohledu výroby, podnikové modely, definování úrovní podniku, požadavky na vlastnosti informačníchsystémů pro jednotlivé úrovně řízení, základní standardy a normy.3. Hlavní podnikové procesy – inovační, byznys, výrobní a řídicí a správní, vzájemné souvislosti.4. Inovační proces – vývoj produktů, definování technologií, stanovení požadavků na výrobu, rozvoj systému řízení,optimalizace procesů – cíle a formy.5. Byznys proces – marketing, obchod, základní plán, nákup a expedice – cíle, metody, vazby na okolí.6. Byznys proces - řízení vztahu se zákazníky, vytváření partnerské struktury, servis – cíle, funkce, souvislosti.7. Výrobní proces – rozvrhování výroby, alokace zdrojů, dispečerské řízení výrobních jednotek, řízení technologie– metody a vazby na okolní systémy.8. Trasování výroby, genealogie výrobku, řízení personálu, řízení výrobní dokumentace, analýzy výkonnosti – cíle,metody vazby na okolí.9. Řídicí a správní proces – ekonomika a finance, manažerské informační systémy, bezpečnost a ochrana zdraví, ekologie,právní služby, překladatelské služby, public relation, podatelna.10. Personalistika, informační technologie - požadavky, vazby na okolí uvnitř i vně podniku.11. Správa majetku – pořizování majetku, evidence, správa a údržba majetku, ochrana majetku, vozový park12. Informační systémy a technologie – cíle útvarů IS/IT v podniku, integrace podnikových procesů pomocí informačníchtechnologií, třívrstvá architektura.13. Specializované informační systémy a informační systémy používané většinou procesů – geografické IS, řízeníprojektů, kancelářské IS, řízení dokumentace, řízení energetiky, včetně nákupů energií, logistika a řízení dodavatelskýchřetězců.14. Procesy nasazování informačních systémů v podniku, rozbor častých příčin neúspěchů, datový model, projekt správnérealizace informačního systému podniku.

Literatura

[1] ADAM, R. Podnikové procesy a jejich integrace. Studijní opora. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013. [2] BASL, J. Podnikové informační systémy: podnik v informační společnosti. Praha: Grada, 2008.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Besta, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim Adam, CSc.