Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretační postupy a zpracování dat v geofyzice (IPZDGF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IPZDGF - Interpretační postupy a zpracování dat v geofyzice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Doktorand zvládne základní interpretační postupy zpravování naměřených geofyzikálních dat vedoucí ke kvantitativníinterpretaci.

Osnova

Zpracování datových souborů z geofyzikálních měření. Problematika odstranění chodu přístrojů a proměnlivosti měřených veličin s časem. Statistické charakteristiky souborů dat, posouzení přesnosti měření. Filtrační postupy pro potlačení vlivu nehomogenit přípovrchových částí a poruchových polí. Omezení deformací měřeného pole vlivem konfigurace terénu. Vydělení geofyzikálních anomálií. Aproximace anomálních křivek. Zásady kvalitativní, semikvantitativní a kvantitativní interpretace výsledků geofyzikálních měření. Postupy vytváření a postupného upřesňování fyzikálních modelů anomálních těles. Přibližné interpretační postupy pro jednoduché modely. Interpretační postupy pro složité modely s využitím výpočetní techniky. Komplexní interpretace geofyzikálních dat.

Literatura

Mareš, S. a kol. (1990): Úvod do užité geofyziky. SNTL, Praha, 672 s.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Aleš Poláček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D.