Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy v péči o krajinu (ISPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ISPK - Informační systémy v péči o krajinu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnutí a definice programových prostředků a metod pro informační systémy a projektování. Na základě pochopeníprincipů popsat a navrhnou základní projekt obnovy krajiny.

Osnova

1. Geoinformační technologie,. Definice pojmu GIS. Data, prostorová data, geodata.2. Geoprvky, složky popisu geoprvku., geometrická složka popisu . 3. Struktura aplikace GIS, obecné zákonitosti plánování a zavádění GIS.4. Prostředí pro realizaci GIS v enviromentální praxi5. Souřadných soustav mapových děl, transformace v GIS6. Zdroje geovědních a environmentálních dat a jejich formát.7. Metody sběru prostorových dat8. Základní přehled o datech dostupných na trhu.9. Prezentace dat v GIS10. Základní geostatické výpočty 11. Digitální modely terénu příklady modelů krajiny12. Dálkový průzkum Země.13. Analýza enviromentálních dat v GIS.14. Možnosti vizualizace v GIS.Cvičení: seznámení s prostředím ARCGIS, základní vztahy, pořízení a zpracování dat, postupy vytváření aplikaceGIS se zaměřením na obnovu krajiny.Vypracování semestrálního projektu.

Literatura

STALMACHOVÁ, B., DANEL, R., VOJVODÍKOVÁ, B., NEUSTUPA, Z., LABODOVÁ, A., COTIC, B., DOLEŽELOVÁ, L., LACKOVÁ, E.,FRANKOVÁ, H. Nejlepší praktiky v managementu brownfieldů - část B. Ostrava : Vysoká škola báňská - Technická univerzitaOstrava, 2012. 179 s. ISBN 978-80-248-2797-1 .Neustupa, Z. Aplikace informačních technologií pro modelování a tvorbu krajiny po hornické činnosti, VŠB-TUO, 2006, 186 str, Pc545edock.vsb.cz/texty/hab.pdfTuček, J. GIS Principy a praxe, Praha: Computer Press.Neustupa, Z. Aplikace informačních technologií pro modelování a tvorbu krajiny po hornické činnosti, VŠB-TUO, 2006,186 str, Pc545edock.vsb.cz/texty/hab.pdfHernandez, M. J.: Návrh databází. ISBN 8024709007. G rada Publishing, Praha, 2006Understanding GIS. Redlands (CA, USA): ESRI, 1990.Booth, B., Mitchell, A.: GettingStarted with ArcGIS. ESRI, Inc., Redland, 2001.Minami, M. Using ArcMap. ESRI, Inc., Redland, 2000.Tucker, C. Using ArcToolbox. ESRI, Inc., Redland, 2000.Vienneau, A. Using ArcCatalog. ESRI, Inc., Redland, 2001

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr.Ing. Zdeněk Neustupa

Vyučující

doc. Dr.Ing. Zdeněk Neustupa