Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jílové minerály - vlastnosti a využití (JM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JM - Jílové minerály - vlastnosti a využití, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je pochopení strukturních charakteristik jílových minerálů, jejich vlastností, systému klasifikace, procesůvzniku a vývoje a metod jejich výzkumu. Studenti by se měli naučit: Shrnout základní principy studia vlastností a klasifikace jílových minerálů.Popsat, objasnit a interpretovat jednotlivé přírodní děje podílející se na vzniku a vývoji minerálů.Teoreticky znát základní metody výzkumu.Ilustrovat získané poznatky na příkladech popisu a využití minerálů.

Osnova

Struktury a vazební síly u jílových minerálů, systematika. Vlastnosti jílových minerálů: iontovýměna, sorpce, katalýza. Geneze, jíly v ranném stádiu vývoje země a v solárním systému. Jílové minerály a jejich (možná) úloha při vzniku živé hmoty. Metody identifikace; úpravy vnitřní stavby jílových minerálů, jílové minerály jeko environmentální suroviny; úloha jílových minerálů v půdách, využití v alternativních agrotechnologiích. Fyzikální vlastnosti (plasticita, vaznost, tixotropie). Reakce s organickými látkami. Technické využití v průmyslových odvětvích.

Literatura

Weiss, Z., Kužvart M. (2005): Jílové minerály: Jejich nanostruktura a využití. Karolinum.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c.