Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kartografie I (Kart I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Kart I - Kartografie I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student zvládne základní znalosti z teoretické kartografie a získá potřebné vzdělání z matematické kartografie,kartografické tvorby, resp. kartografické informatiky, jež mu umožní vytváření, kritické hodnocení a užívání různýchdruhů kartografických děl. Získá základní přehled o národních a světových kartografických dílech středních a malýchměřítek.Při využití digitálních technologií zvládne tvorbu maket, konstrukčních listů a konstrukci kartografických znaků.

Osnova

1. Kartografie jako vědní disciplína (vnitřní struktura, předmět zájmu).2. Geometrické základy kartografických děl a kartografická zobrazení.3. Prvky obsahu mapového pole.4. Kartografický jazyk, druhy a tvorba kartografických znaků, mapová signace.5. Metody kartografické interpretace polohopisu6. Metody kartografické interpretace výškopisu.7. Interpretační využití textu, geonyma,8. Metody kartografické generalizace.9. Základy a zásady kartografické tvorby a výroby.10. Základní kartometrické úlohy, přesnost map. 11. Zásady tvorby tematických kartografických děl, (národní) tematické mapy a atlasy.12 Vektorová a rastrová prezentace kartografických děl, kartografické dílo jako základ GIS.13. Úřední (státní) mapová díla středních a velkých měřítek (národní, evropská).14. Národní geodatabázové systémy.

Literatura

VEVERKA, Bohuslav, ZIMOVÁ, Růžena: Topografická a tematická kartografie. Praha: ČVUT, 2008, ISBN 80-01-02381-8 VOŽENÍLEK, Vít., KAŇOK, Josef: Metody tematické kartografie - Vizualizace prostorových jevů. Olomouc: UP, 2011,978-80-244-2790-4PRAVDA, Ján, Kollárova, Anna: Základy koncepcie mapového jazyka. Bratislava: GÚ SAVBUCHAR, Petr. Matematická kartografie. 3., přeprac. vyd., Praha: Nakladatelství ČVUT, 2007, ISBN 80-01-03765-7

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ladislav Plánka, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.RNDr. Ladislav Plánka, CSc.