Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koordinace BOZP na staveništi (KBOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBOZP - Koordinace BOZP na staveništi, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prezentování základních legislativních předpisů upravujících bezpečnost práce ve stavebnictví v ČR a v zemích EU,charakteristiky rizik ve stavebnictví.Kategorizování účastníků výstavby a řešení koordinace bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi.Definování povinnosti koordinátora BOZP ve fázi přípravy a projektování stavby i ve fázi její systémové realizace.Interpretování významu Plánu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi a jeho realizace koordinátoremBOZP.

Osnova

1. Úvod do problematiky – seznámení s přehledem předpisů, podmíněné znalosti z přechodního studia 2. Terminologie ve stavebnictví, postup výstavby stavebního díla, charakteristika a členění staveb3. Technické požadavky na stavby a na objekty zabezpečující bezbariérové užívání staveb4. Stavební zákon, pojmy, vymezení působnosti, stavební povolení, ohlášení staveb, předčasné užívání staveb a zkušebníprovoz, pravomoci stavebního úřadu5. Druhy dokumentace staveb – druhy, obsah, stavební deník, jednoduchý záznam o stavbě6. Povinnosti zhotovitele stavby, stavebníka, stavbyvedoucího, vlastníka stavby7. Odborná způsobilost koordinátora, ustanovení koordinátora, povinnosti a pravomoci koordinátora v době přípravya v průběhu realizace stavby, trestně právní odpovědnost koordinátora, postihy za přestupky a správní delikty8. Plán BOZP na staveništi, druhy, náplň, tvorba a aktualizace plánu, odpovědnost; koordinace na staveništi, rozdílmezi koordinátorem a odborně způsobilou osobou v prevenci rizik9. Požadavky na zajištění BOZP na staveništi, bezpečnost při provozu a používání strojů a nářadí na staveništi10. Požadavky na pracoviště a pracovní prostředí na staveništi, pracovní a výrobní prostředky a zařízení, revize,kontroly, oprávnění, prozatímní a průmyslové rozvody, elektrická zařízení na staveništi11. Práce a činnosti vystavující fyzickou osobu zvýšenému ohrožení života nebo zdraví, náležitosti oznámení o zahájeníprací12. Organizace práce na staveništi, pracovní postupy, technologické postupy pro činnosti na staveništi13. Ochranná pásma – elektrizační soustavy, plynárenská zařízení, zařízení pro výrobu a rozvod tepla, povinnosti,zákazy14. Zařízení staveniště, šatny, záchody, schodiště, šikmé rampy, doprava na staveništi, skladování materiálu nastaveništi

Literatura

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávníchvztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb v mimo pracovněprávnívztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), ve znění pozdějších předpisů;včetně jeho prováděcích předpisů.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ivan Kričfaluši, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivan Kričfaluši, Ph.D.