Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové a dřevěné konstrukce (KDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDK - Kovové a dřevěné konstrukce, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá po absolvování předmětu dovednosti a znalosti v následujících oblastech:- principy návrhu a posouzení ocelobetonových spřažených konstrukcí;- obecné principy návrhu a posouzení hal velkých rozpětí, zásobníků , nádrží, stožárů, věží, komínů a technologickýchkonstrukcí;- principy návrhu a posouzení tenkostěnných konstrukcí;- principy návrhu a posouzení konstrukcí z hliníkových slitin;- ochrana proti korozi ocelových konstrukcí;- principy návrhu a posouzení dřevěných konstrukcí (budovy pro bydlení, objekty pro výrobu, kulturu a sport);- požární odolnost dřevěných konstrukcí;- údržba, sanace, rekonstrukce dřevěných konstrukcí.

Osnova

Přednášky:1. Navrhování ocelobetonových spřažených konstrukcí – obecné principy, nosné konstrukce stropů.2. Navrhování ocelobetonových spřažených konstrukcí – spřažené sloupy, styčníky.3. Haly velkých rozpětí.4. Zásobníky, nádrže.5. Stožáry, věže, komíny, technologické konstrukce – principy návrhu a posouzení.6. Tenkostěnné ocelové konstrukce - principy návrhu a posouzení.7. Konstrukce z hliníkových slitin. 8. Koroze, ochrana proti korozi, údržba a rekonstrukce ocelových konstrukcí.9. Dřevěné konstrukční systémy budov pro bydlení (včetně vícepodlažních).10. Dřevěné konstrukce objektů pro výrobu, kulturu a sport.11. Prostorová tuhost dřevěných konstrukcí. Konstrukce z kulatiny.12. Prostorové dřevěné konstrukce, lomenice, klenby, kopule, skořepiny.13. Požární odolnost prvků a spojů dřevěných konstrukcí. Zásady navrhování.14. Údržba, sanace a rekonstrukce dřevěných konstrukcí. Výroba, montáž, ochrana dřevěných konstrukcí.Cvičení:1. Ocelobetonová spřažená stropní konstrukce – úvod, zadání programu.2. Ocelobetonová spřažená stropní konstrukce – návrh a posudek ztraceného bednění.3. Ocelobetonová spřažená stropní konstrukce – návrh a posudek stropnic.4. Ocelobetonová spřažená stropní konstrukce – návrh a posudek průvlaků.5. Ocelobetonové spřažené sloupy – úvod, centricky tlačený sloup.6. Ocelobetonové spřažené sloupy – sloup namáhaný kombinací ohybu a tlaku7. Spřažené desky s profilovaným plechem v pozemních stavbách.8. Příklady posudků prvků z tenkostěnné oceli.9. Dřevěné plnostěnné vazníky – sedlový vazník, zadání programu.10. Dřevěné plnostěnné vazníky – zakřivený, vyklenutý a pultový vazník.11. Hala s dřevěnou nosnou konstrukcí – úvod, výpočet zatížení.12. Hala s dřevěnou nosnou konstrukcí – návrh a posudek rámového rohu13. Hala s dřevěnou nosnou konstrukcí – návrh a posudek sloupů, příčlí a kloubového spoje vrcholu.14. Zápočtová písemka.

Literatura

1. ČSN EN 1993-1-1 Eurokód 3: Navrhování ocelových konstrukcí – část 1-1: Obecná pravidla a pravidla pro pozemnístavby. ČNI, 2006.2. ČSN EN 1993-1-1 Eurokód 3: Navrhování ocelových konstrukcí – část 1-8: Navrhování styčníků. ČNI, 2006.3. ČSN EN 1994-1-1 Eurokód 4: Navrhování spřažených ocelobetonových konstrukcí – část 1-1: Obecná pravidla a pravidlapro pozemní stavby. ČNI, 2006.4. ČSN EN 1995-1-1 Eurokód 5: Navrhování ocelových konstrukcí – část 1-1: Společná pravidla a pravidla pro pozemnístavby. ČNI, 2006.5. ČSN EN 1999-1-1 Eurokód 9: Navrhování hliníkových konstrukcí - Část 1-1: Obecná pravidla pro konstrukce. ČNI,2009.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vít Křivý, Ph.D.doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D.Dr.Ing. Tomáš NovotnýIng. Přemysl PařenicaIng. Miroslav Rosmanit, Ph.D.Ing. Kristýna Vavrušová, Ph.D.