Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kolejová doprava ve městech (KDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDM - Kolejová doprava ve městech, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou kolejové dopravy ve městech a procvičit získané znalosti adovednosti. Student získá základní znalosti v oblasti projektování, realizace a diagnostiky staveb pro kolejovou dopravu veměstech. Absolvováním student dokáže popsat a řešit základní problémy jako je trasování, konstrukce kolejové jízdnídráhy, návrh podloží, návrhy souvisejících drobných staveb (např. odvodňovací stavby, zastávky apod., opatřeníke snížení hluku a vibrací). Student získá dovednost formulovat problémy, sestavit elementární návrh řešení, aplikovatvědomosti a dovednosti při řešení jednoduchých úloh z oblasti staveb pro kolejovou dopravu ve městech.

Osnova

Přednášky:- Historický vývoj, legislativa, charakteristika, zásady řešení kolejové dopravyve městech- Tramvajová doprava – charakteristika, tramvajové vozy, zásady řešenítramvajových tras a souvisejících objektů (zastávky, depa, obratiště, výhybny…)- Konstrukční a geometrické uspořádání koleje tramvajových drah- Prostorové uspořádání koleje tramvajových drah- Kolejové konstrukceCvičení:Praktické procvičení prvků konstrukčního, geometrického a prostorovéhouspořádání kolejové jízdní dráhy a návrh objektů (nástupiště, točna,…),individuální zpracování a prezentace zadaných témat z vyučované problematikyformou workshopu.- Metro (charakteristika, tramvajové vozy, zásady řešení tramvajových tras asouvisejících objektů,…)- Konstrukční a geometrické uspořádání koleje metra- Prostorové uspořádání koleje metra- Kolejové konstrukce metra- Příměstská kolejová doprava – charakteristika, zásady řešení, - Příklady řešení příměstské a městské kolejové dopravy ve velkých městech,- Stavební řešení integrovaných dopravních uzlů a souvisejících objektů- Nekonvenční doprava – druhy, historie, vývoj, - MAGLEV – principy, konstrukce jízdní dráhy….

Literatura

Kotas, P.: Dopravní systémy a stavby, ČVUT Praha, 2007Plášek, Zvěřina, Svoboda, Mockovčiak : Železniční stavby-železniční spodek a svršek CERM, Brno, 2004C.Esvelt : Modern Railway Track, MRT Productions 2001Kubát, Tyc, Krejčiříková - Kolejová doprava ve městě, (ČVUT 1998)Podmínky pro projektování tratí, staveb a zařízení tramvajové rychlodráhy (FMDPraha 1980)

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Leopold Hudeček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel FialaIng. Leopold Hudeček, Ph.D.