Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Keramické materiály (KerMat)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KerMat - Keramické materiály, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět rozhodovat o aplikaci keramických materiálů- student bude schopen aplikovat získané poznatky v procesech technologie výroby keramických materiálů

Osnova

1. Charakteristika a rozsah oboru, definování a rozdělení keramických materiálů - užitková, stavební, žárovzdornáa speciální keramika.2. Struktura keramických materiálů, pórovitost materiálů, přítomnost krystalické a skelné fáze, rovnovážné binárnídiagramy v keramických systémech. 3. Základní suroviny v keramických technologiích, jejich chování při působení vysokých teplot: oxidy, uhličitany,živce, sírany.4. Jílové suroviny pro výrobu keramických materiálů. Rozdělení a plasticita jílů. Chování jílů při působení vysokýchteplot. Fázový diagram SiO2 - Al2O3, mulitizace jílů.5. Zrnitost surovin, úprava granulometrické skladby surovinových směsí. Význam granulometrie pro pórovitost, mechanickéa tepelné vlastnosti keramických materiálů.6. Základní postupy tvarování v keramice. Příprava surovinových směsí k tvarování. Tvarování plastických surovin,lisování práškových směsí, izostatické lisování, extruze.7. Lití tekutých suspenzí a způsoby jejich stabilizace. Metody tvarování za vysokých teplot. Mechanická úpravatvaru a povrchu keramických materiálů.8. Sušení keramických materiálů. Bezpečná a nebezpečná oblast sušení, Bigotova křivka, teplotní a časový režimsušení a sušárny. Využití odpadního tepla při sušení keramických materiálů.9. Výpal keramických výrobků, reakce v průběhu výpalu, změny struktury a fázového složení keramických materiálů,výpal za přítomnosti a bez přítomnosti taveniny.10. Keramika na bázi jílových surovin, společné znaky výroby. Porcelán, poloporcelán, kamenina a pórovina - suroviny,technologie výroby, vlastnosti produktů.11. Cihlářské výrobky - suroviny a technologie výroby. Využití velkoobjemových odpadů (popílky, strusky) pro výrobukeramických materiálů.12. Hlavní typy žárovzdorných materiálů podle chemického a fázového složení. Pravidla aplikace žárovzdorných materiálův provozních podmínkách.13. Tepelně izolační keramické materiály. Metody výroby lehčeného ostřiva a lehčených produktů.14. Sklo a sklokeramické materiály. Rozdíly mezi skelnou a krystalickou strukturou, výroba skla.

Literatura

[1] HLAVÁČ, J. Základy technologie silikátů. 2. vyd. Praha: SNTL, 1988.[2] HANYKÝŘ, V., KUTZENDÖRFER, J. Technologie keramiky. 2. vyd. Praha: Silikátový svaz, 2008. ISBN 978-80-86821-48-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslava Klárová, Ph.D.Ing. Hana Ovčačíková, Ph.D.Ing. Michaela Topinkovádoc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.