Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kinetika heterogenních dějů (KHD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHD - Kinetika heterogenních dějů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- používat kinetické rovnice pro chemické reakce 1., 2. a reakce vyšších řádů,- popsat a analyzovat reakční mechanismus na základě kinetických dat,- popsat a kvalifikovaně odhadnout kinetické parametry chemických reakcí

Osnova

Terminologie chemické kinetiky. Reakce homogenní a heterogenní.Závislost reakční rychlosti na vybraných činitelích.Teorie reakční rychlosti. Kinetika heterogenních procesů, základní mezistupně.Mechanismy a matematický popis difúze - molekulární, konvektivní a turbulentnídifúze. Fickovy zákony, difúzní tok. Základní zákonitosti reakcí v oblastisilného působení vnější a vnitřní difúze. Proces s následnými a souběžnými články, difúzní a chemický odpor. Heterogenní procesy řízené difúzí. Povrchové jevy a povrchové vlastnosti tuhých látek. Vliv elektronové struktury kovů na jejich adsorpční vlastnosti, adsorpce na polovodičích a izolátorech. Adsorpce z plynné fáze a z roztoku na tuhém fázovém rozhraní.Adsorpční izotermy, vliv teploty a tlaku na adsorpčně-desorpční děje. Příklady aplikace povrchových dějů.Kinetika heterogenních dějů v soustavách prvního řádu – tání, vypařování, sublimace, tuhnutí (krystalizace) kondenzace, polymorfní přeměny. Příklady kinetiky v soustavách druhého a vyšších řádů.Principy katalýzy, katalýza homogenní a heterogenní. Mezistupně a kinetika homogenních katalytických reakcí. Acidobazická katalýza. Kinetika a základní představy o mechanismech heterogenních katalytických reakcí. Katalýza na kovech a nekovech.Kinetika a mechanismus reakcí plynných složek katalyzovaných tuhým katalyzátorem. Teorie výběru katalyzátoru. Průmyslové aplikace heterogenní katalýzy.

Literatura

Barret.P., Kinetika heterogenních reakcí v soustavách tuhá látka-plyn, Praha 1978.Moore,W.J., Fyzikální chemie, SNTL, Praha 1979.Treindl,L., Chemická kinetika, SPN, Bratislava 1978, 304 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Ľudovít Dobrovský, CSc.,Dr.h.c.

Vyučující

prof. Ing. Ľudovít Dobrovský, CSc.,Dr.h.c.