Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinické inženýrství (KI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KI - Klinické inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání pokročilých praktických znalostí a dovedností biomedicínského inženýra které mu usnadnínástup a začlenění do lékařského týmu zdravotnického zařízení. Získané vědomosti a dovednosti v tomto předmětua celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí biomedicínckého inženýra.

Osnova

Náplň přednášek 1. Kdo je to klinický inženýr - historie a vývoj Úloha klinického inženýra ve zdravotnickém zařízení. Pozice vlékařském týmu, související povinnosti, úkony a zodpovědnost. Přístrojová vybavenost, nástroje a pomůcky KI. 2. Klasifikace klinického inženýra dle odborností. Vysvětlení specificity úkolů KI na odděleních. Růst kvalitya budování pracovního týmu. 3. Management kvality a strategické plánování pořizování, údržby, životního cyklu zdravotnických přístrojů. Základníbezpečnost a funkčnost zdravotnických elektrických přístrojů - Risc Management. ISO 9001 z pohledu klinického inženýra4. Strategie plánování údržby zdravotnické techniky. Vedení a správa dokumentace. Legislativní souvislosti a návaznostna evropské a celosvětové standardy. 5. Metrologie v oblastí lékařské přístrojové techniky. Testování, ověřování funkčnosti a správnosti lékařské přístrojovétechniky s využitím profesionálních testerů. 6. Bezpečnost pacienta a obsluhy, práce s jednorázovými prostředky, práce v septickém a aseptickém prostředí. Dekontaminacea likvidace zdravotnické přístrojové techniky. 7. Vliv prostředí na zdravotnické přístroje (ČSN 332140). grafické značky k použití na přístrojích,bezpečnostníprincipy a zásady pro rozhraní člověk-stroj (IEC 60417, IEC60445, EN 60445, IEC 60447). 8. EMC, ochrana před zářením u zdroje ionizujícího záření - ZIZ (EN 60601-1-3, EN 60601-1-2 ). 9. Technika operačních sálů a předsálí. 10. Technika urgencích medicíny a jednotek intenzivní péče. 11. Technika diagnostických pracovišť 12. Technika terapeutických a rehabilitačních pracovišť. 13. Elektrochirurgické nástroje a pomůcky. 14. Technika biochemických a hematologických laboratoří. Analyzátory. Náplň laboratorních cvičení 1. Praktické cvičení na oddělení zdravotnické techniky při řešení reálných úloh z oblasti infúzní techniky. 2. Praktické cvičení na oddělení zdravotnické techniky při řešení reálných úloh z oblasti monitorovací techniky.3. Praktické cvičení na oddělení zdravotnické techniky při řešení reálných úloh z oblasti ventilační techniky.4. Praktické cvičení na oddělení zdravotnické techniky při řešení reálných úloh z oblasti elektrochirurgické techniky.5. Techniky diagnostického ultrazvuku – ultrasonografie. 6. Praktická cvičení na zdravotnické přístrojové technice ARO a JIP. 7. Praktické cvičení na technice operačních sálů a předsálí. 8. Praktické cvičení na technice diagnostických pracovišť. 9. Praktické cvičení na technice terapeutických a rehabilitačních pracovišť. 10. Praktické cvičení na technice biochemických a hematologických laboratoří. 11. Praktické cvičení na per-operačních a operačních navigačních systémů. 12. Praktické cvičení na technice využívající zobrazovacích metod. 13. Datová komunikace a prostředí výměny dat a datová úložiště pro obory radiodiagnostické a radioterapeutické.DICOM, PACS, NIS. 14. Řešení reálné situace na oddělení zdravotnické techniky při údržbě, opravě nebo testování zdravotnické přístrojovétechniky.

Literatura

Bronzino, J. D.: The Biomedical Engineering Handbook, CRC Press 1995 Joseph F.Dyro : Clinical Engineering Handbook (Biomedical Engineering), 2004 odborný časopis : International Hospital Equipment and Solution, 2008 ČSN EN 60601-1 edice 2 : Zdravotnické elektrické přístroje , 2007 aktuální související legislativní předpisy

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Marek Gajovský

Vyučující

Ing. Marek Gajovskýdoc. Mudr. Leopold Pleva, CSc.