Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Keramika,kompozity, polymery (KKPn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKPn - Keramika,kompozity, polymery, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se naučí:-charakterizovat keramické, kompozitní a polymerní materiály z hlediska jejich struktury a vlastností -optimalizovat jejich vlastnosti z hlediska účelu použití-spojovat strukturu s vlastnostmi pro dosažení lepších užitných vlastností daných materiálů-vybrat daný materiál pro určité použití

Osnova

-Keramika jako významný technický materiál, rozdělení, keramika oxidická, neoxidická, směsná, řezná keramika, biokeramika.Technologické postupy výroby technické keramiky, keramické prášky a jejich charakteristika, formování keramickýchprášků.-Vlastnosti technické keramiky, vlastnosti mechanické, vnitřní faktory ovlivňující pevnost keramických materiálů,lomová houževnatost, vlastnosti fyzikální, vlastnosti tepelné.-Křehkost keramiky, faktory ovlivňující mechanické vlastnosti. Příčiny křehkosti keramiky, příčiny principiální,příčiny vedlejší. Zpevňující mechanizmy v keramických materiálech, obecné principy vztahů struktury a pevnostníchvlastností, zpevnění účinkem disperzních částic, zpevnění cestou rozvoje jemných mikrotrhlin, zpevnění cestou fázovépřeměny, zpevnění za vysokých teplot.-Vlastnosti nejznámějších technických keramických materiálů, použití technické keramiky v praxi, perspektivy jejíhodalšího vývoje a použití.-Kompozitní materiály, základní charakteristiky a rozdělení. Obecné charakteristiky matric. Geometrie výztuže.-Částicové kompozity, částicové kompozity s polymerní matricí, částicové kompozity s keramickou matricí, částicovékompozity s kovovou matricí. Částicové kompozity disperzně zpevněné, částicové kompozity zpevněné samostatnýmičásticemi.-Vláknové kompozity, obecná charakteristika vláken, vláknové kompozity s keramickou matricí, kombinace fází a dosahovanémezní podmínky. Proces přemostění trhlin a zpevnění keramické matrice vlákny.-Polymerní materiály, historické aspekty. Polymerizace, polyadice, polykondenzace. Plasty, elastomery, reaktoplasty,termoplasty. Klasifikace a charakteristika polymerních materiálů.-Klasifikace kaučuků, Kaučuk přírodní a syntetický. Základní proces výroby přírodního a syntetického kaučuku.Syntetické polyizoprény. Butadiénstyrénové kaučuky.-Fenomenologické základy viskoelasticity. Reologické modely, Maxwelův model, Kelvinův (Voigtův) model.-Lomy polymerních materiálů.

Literatura

[1] Jonšta, Z.: Vlastnosti technické keramiky a metody jejich hodnocení. Vyd. Kovosil. Ostrava, 1998, 175 s.[2] Jonšta, Z.: Studijní opora k předmětu. 2012. 121 s.[3] Pokluda, J., Kroupa, F., Obdržálek, L.: Mechanické vlastnosti a struktura pevných látek (Kovy, keramika, plasty),VUT Brno, PC-DIR, spol. s r.o. Brno, 1994,385 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Zdeněk Jonšta, CSc.