Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klimatizace dolů (kldol)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu kldol - Klimatizace dolů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zvládnutí a pochopení mikroklimatických podmínek hlubokých dolů a jejich řešení. Cílem je výpočtemchladícího výkonu a stanovením technických prostředků pro strojní chlazení.

Osnova

1.Úvod do předmětu. Význam klimatizace s postupem dolů do velkých hloubek. Vymezení základních pojmů2.Riziko nevhodného mikroklimatu: Působení mikroklimatu na člověka. Způsoby měření a hodnocení mikroklimatu. Přípustné hranice mikroklimatických podmínek u nás, ve světě3.Tepelné a teplotní bilance dolu. Zdroje oteplování ochlazování větrů. Stupeň klimatické obtížnosti4.Výzkum teplotních polí: Měření původních teplot hornin. Výsledky VV činnosti oddělení IBI, spolupráce s ÚG AV ČR 5.Metodiky výpočtu teplotních změn větrů: Teplotní změny ve svislých dílech (vtažných jámách). Teplotní změny v důlních dílech s průchodním větrním proudem. Teplotní změny v separátních větraných dílech. Metodika výpočtu VVUÚ, ÚG AV ČR, HGF VŠB - TU Ostrava6.Kondiciování důlního ovzduší: Přirozené způsoby zlepšování důlního mikroklimatu (Intenzifikace větrání, omezování zdrojů tepla a vlhkosti, sestupné vedení větrů aj.) 7.Strojní chlazení důlních větrů: Přehled techniky chlazení. Možné principy a způsoby chlazení. Aplikace v dolech8.Chladicí zařízení s parním oběhem: Části chladicích zařízení. Chlad, kompresory, výparník, kondenzátory, chladiče větrů. Ventilátory, čerpadla, potrubí, armatury chladicí zařízení9.Chladicí zařízení pro doly: Systémy chlazení, schémata chlazení. Mobilní chladicí zařízení, stacionární chladicí zařízení. 10.Typy chladicích zařízení v našich dolech. Požadavky na chladiva11.Základy projektování klimatizace v důlních podmínkách. Stanovení potřebných chladicích výkonů. Stanovení potřebného rozsahu klimatizace. Hodnocení chladicích zařízení12.Bezpečnostní předpisy, výnosy k problematice klimatizace v dolech13.Snižování energetických nároků na klimatizaci. Moderní progresivní technika při řešení důlní klimatizace14.Novinky z oboru klimatizace, poznatky z konferencí, seminářů tématicky zaměřených na problematiku důlní klimatizace

Literatura

Šiška, f. et al.: Bánske vetranie, Alfa Bratislava, 1993Brudník, A.: Základy důlní klimatizace, SNTL, Praha 1985.Otáhal, A.: Klimatizace hlubinných dolů, VŠB-TU Ostrava, 1988Prokop, P.: Klimatizace a technika bezpečnosti, VŠB-TU Ostrava, 1987Langley, B.: Refrigeration and Air Conditioning, Prentice-Hall, New Jersey, 1986

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Zapletal, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.prof. Ing. Pavel Prokop, CSc.Ing. Petr Urban, Ph.D.doc. Ing. Pavel Zapletal, Ph.D.Ing. Václav Zubíček, Ph.D.