Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klimatologie a hydrologie (KlimHydro)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KlimHydro - Klimatologie a hydrologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopení základních hydrologických procesů v povodí s vyhodnocením základních klimatických prvků.

Osnova

1. Klimatologie a Hydrologie jako věda – základní pojmy, význam, vývoj. 2. Hlavní klimatičtí činitelé oběhu vody. Geografičtí činitelé odtoku – vznik acharakteristika říční sítě, charakteristika povodí, geomorfologické vlastnostiúdolí a koryt řek.3. Teplota jako klimatologický prvek. Měření. Denní a roční chod, extrémní hodnoty. 4. Vlhkost jako klimatologický prvek. Měření. Denní a roční chod.Psychrometrické tabulky.5. Srážky jako meteorologický prvek. Klasifikace podle skupenství, velikosti atvaru. Měření. Denní a roční chod. Plošné rozložení srážek- statistické metody(metoda izohyet, metoda polygonů). Extrémní hodnoty - přívalové deště.6. Výpar jako meteorologický prvek. Měření. Denní a roční chod. 7. Vodní bilance území z naměřených veličin.8. Národní klimatický program ČR.9. Výška hladiny v toku a její změny – vodní stavy a zařízení na jejichpozorování, zpracování a použití výsledků. 10. Pohyb vody v korytě toku. Podélný a příčný profil toku. Měření průtoku,měrná křivka průtoku, vyčíslení průtoků a jejich grafické vyjádření, říční režima typy vodního režimu řek. 11. Extrémní průtoky jejich hodnocení, výpočet pro různou pravděpodobnostpřekročení z výsledku pozorování, výpočet při nedostatku pozorování, minimálníprůtoky. Odtok vody z povodí.12. Splaveniny a plaveniny. Pohyb splavenin, plavenin. Splaveninový režim.13. Atlas podnebí – zdroj informací.14. Práce se Základní vodohospodářskou mapou. HEIS – informační hydroekologickýportál.15. Stanovení vodní bilance vybraného území.

Literatura

NOVÁKOVÁ, J., MELČÁKOVÁ, I. (2007): Ekologické aspekty technické hydrobiologieMultimediální učební texty dostupné na http://hgf10.vsb.cz/546/Ekologicke%20aspekty/.ŘEHÁNEK, T. , KŘÍŽ, V. (2002): Cvičení z hydrologie. Učební texty Ostravské Univerzity, Přírodovědecká fakultaOstrava. s. 54. ISBN 80-7042-823-6 .BRÁZDIL, R.et al. (1984): Fyzická geografie I. SPN Praha. s. 190.

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Jana Nováková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jana Nováková, Ph.D.