Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové materiály II-Neželezné kovy a slitiny (KMII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMII - Kovové materiály II-Neželezné kovy a slitiny, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: Student bude po absolvování předmětu schopen:- klasifikovat slitiny neželezných kovů dle různých kritérií a popsat jejich základní charakteristiky- definovat a vysvětlit vliv parametrů procesu přípravy a zpracování na vlastnosti vybraných slitin- objasnit vztahy mezi vnitřní strukturou, mikrostrukturou a vlastnostmi materiálů na bázi neželezných kovů- provést výběr materiálu a případnou optimalizaci jeho vlastností pro dané podmínky provozování- posoudit a vyhodnotit možné aplikace a jejich výhody - aplikovat poznatky na řešení technických problémů

Osnova

· Úvod a přehled materiálů, základní vlastnosti slitin na bázi neželezných kovů.· Slitiny Cu, rozdělení, legující prvky, struktura fází, fázové diagramy, tepelné zpracování, struktura, vlastnostia aplikace · Slitiny Ni, rozdělení, legující prvky, fázové diagramy, tepelné zpracování, struktura, vlastnosti a aplikace.Niklové superslitiny.· Slitiny Co, rozdělení, tepelné zpracování, struktura, vlastnosti a aplikace. Kobaltové superslitiny.· Slitiny Zn, Sn a Pb, struktura, vlastnosti a aplikace.· Slitiny Al, rozdělení, legující prvky, fázové diagramy, tepelné zpracování, struktura, vlastnosti a aplikace.Kompozity s hliníkovou matricí.· Slitiny Mg, rozdělení, legující prvky, fázové diagramy, tepelné zpracování, struktura, vlastnosti a aplikace.· Slitiny Li a Be, struktura, vlastnosti a aplikace. · Slitiny Ti, rozdělení, legující prvky, fázové diagramy, struktura, tepelné zpracování, vlastnosti a aplikace.· Slitiny W, Nb a Ta, vlastnosti a aplikace. · Slitiny Zr, legující prvky, fázové diagramy, struktura, vlastnosti a aplikace. · Slitiny uranu a slitiny kovů vzácných zemin, vlastnosti a aplikace.

Literatura

[1] LOSERTOVÁ, M.: Neželezné kovy a jejich slitiny. Studijní opora k předmětu Kovové materiály II-Neželezné kovya slitiny, 2013. [2] MICHNA, Š. a kol.: Encyklopedie hliníku. Adin s.r.o., Prešov, 2005, 700s. ISBN 80-89041-88-4 [3] FIALA, J., MENTL,V., ŠUTTA, P. Struktura a vlastnosti materiálů.Academia, nakl. AV ČR, 2003, 572 s. ISBN 80-200-1223-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

doc. Dr. Ing. Monika Losertovádoc. Ing. Ivo Szurman, Ph.D.