Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z organické chemie (KOCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOCH - Kapitoly z organické chemie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je podat přehled o současné organické chemii a doplnit poznatky z problematiky související s řešením disertačníchprací.

Osnova

l. Teorie chemické vazby. Mezimolekulární interakce. Vazebné vlastnosti uhlíku. Allotropie a formy uhlíku.2. Stereochemie organických molekul. Molekulová symetrie. Polymerie a izomerie. Struktura versus vlastnosti organickýchlátek.3. Termodynamika a kinetika chemických dějů.Teorie aktivovaného komplexu. Reakční mechanismy a metody jejich studia.Katalýza. Fotochemické reakce. 4. Pyrolýza organických látek (chemismus, průmyslové využití pyrolýzy. Uhelná substance a procesy její pyrolýzy.Současné názory na strukturu uhlí.Fyzikálně chemické vlastnosti uhlí. Teorie koksovacího procesu. 5. Významné skupiny organických látek. Přehled chemie uhlovodíků, kyslíkatých, dusíkatých, sirných derivátů ahalogenderivátů (výběr z uvedených kapitol s důrazem na látky, důležité pro konkrétní doktorskou práci). 6.Technicky významné skupiny organických látek (výroba, využití, ekologické a toxikologické charakteristiky. Petrochemickévýroby. Význam organických látek v hutní výrobě a v související ekologii.7. Makromolekulární látky (rozdělení, struktura, vlastnosti versus struktura, základní reakce vzniku polymerníchlátek, přehled technicky nejvýznamnějších polymerů).

Literatura

[1]T.W.G. Solomons, C.B.Fryhle: Organic Chemistry. John Wiley & Sons,Inc. 2003[2]O. Červinka, V. Dědek, M. Ferles: Organická chemie, SNTL-Alfa, Praha 1991[3]V.Ducháček : Polymery - výroba, vlastnosti, zpracování, použití. 2. vyd. VŠCHT v Praze, Praha 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.