Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kování (Kov)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Kov - Kování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět charakterizovat technologii kování a technologické postupy kování volných a zápustkových výkovků,- student bude umět formulovat a analyzovat základní mechanické a fyzikální děje probíhající při volném a zápustkovémkování,- student bude umět popsat a vypočítat termomechanické parametry kování volných a zápustkových výkovků.

Osnova

1. Vybrané způsoby výroby a zpracování oceli pro náročné výkovky.2. Vliv kování na vlastnosti výkovků. 3. Metalurgické základy ohřevu a chlazování výkovků. 4. Segregace v kovářských ingotech a jakost volných výkovků. 5. Kování výkovků pro JE, základní kovářské operace.6. Technologie kování ingotů s ochlazeným povrchem.7. Kování nástrojových ocelí. Vznik vad a vady ve volných výkovcích.8. Predikce vývoje struktury a mechanických vlastností ocelí při kování.9. Tvarová složitost zápustkových výkovků, sestrojení ideálního předkovku.10. Řízené kování mikrolegovaných ocelí, tepelné zpracování velkých výkovků.11. Technologie kování na vodorovných kovacích strojích (VKS)12. Zápustkové kování na bucharech a lisech. Tepelné zpracování výkovků.13. Současnost a rozvojové směry v zápustkovém kování.14. Tvářecí stroje pro volné a zápustkové kování.15. Významné kovárny ve světě, integrované kovací soubory, nástrojové oceli pro zápustky.

Literatura

[1]GREGER, M. Kování-studijní opora http://www.fmmi.vsb.cz/cs/okruhy/studium-a-vyuka/podklady-ke-studiu/studijni-opory/633- Greger-Kovani.pdf. [2]ELFMARK, J a kol. Tváření kovů. SNTL. Praha 1992, 524 s.[3]HAŠEK, V. a kol. Kování, SNTL, Praha 1965, 730 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Miroslav Greger, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Greger, CSc.