Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koroze a protikorozní ochrana (KPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO - Koroze a protikorozní ochrana, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Aplikovat, kombinovat a syntetizovat poznatky z přirodovědných a technických předmětů v rámci komplexního oborukoroze a ochrana materiálu. Rozšířit a prohloubit poznatky z předmětu základy koroze kovů. Poznat a integrovatzákladní způsoby protikorozní ochrany, hlavně volbou materiálu a úpravami povrchu, včetně využití moderních technologií.Získat přehled o zkoušení,monitorování a hodnocení koroze i protikorozní ochrany.

Osnova

Přednášky:- Zopakování názvosloví a hlavních poznatků z předmětu „základy koroze kovů“, vliv koroze na životnost a spolehlivost výrobků a zařízení, ekonomická a ekologická hlediska.- Elektrochemická koroze kovových materiálů, teorie spřažených reakcí, polarizační a depolarizační děje, vnitřní a vnější činitelé při korozi materiálů, korozní diagramy. - Koroze a protikorozní ochrana technicky významných kovů a slitin (Fe,Ni, Cu, Al, Mg,Ti), diagramy E-pH, rychlosti koroze, metalografické hodnocení korozního napadení.- Vytváření a nanášení kovových povlaků, elektrochemické pokovování, difúzní vrstvy.- Katodická ochrana, problematika ochrany úložných zařízení (potrubí), bludné proudy, izolace.- Vliv prostředí na degradaci plastů (nasákavost, oxidace, zkřehnutí, záření).- Koroze betonu, základní druhy, koroze ocelové výztuže v betonu, ochrany ve stavebnictví.- Technologie nanášení ochranných nátěrových systémů, hodnocení jejich vlastností.- Chemická koroze v nevodivých prostředích (organických kapalinách), oxidace za vyšší teploty a žárovzdorné materiály, vlivy redukčních atmosfér, vodíkové zkřehnutí a praskání.- Žárové nástřiky a jejich průmyslové využití, principy, přídavné materiály, používaná zařízení, vlastnosti a zkoušení povlaků, stanovení tloušťky povlaků a vrstev.- Moderní technologie nanášení ochranných povlaků - PVD, CVD, plazmově podporované metody, iontová implantace, nanotechnologie.- Zkoušení protikorozní ochrany podle ČSN, ISO, EN, ASTM, vybrané metody.- Provozní zkoušky a monitorování koroze, přímé a nepřímé metody, nedestruktivní zkoušky, příklady poškozených zařízení, poznatky a zkušenosti z praxe.- Použití norem, tabulek, databází a počítačových programů pro řešení korozních problémů a navrhování protikorozní ochrany. Cvičení: Úvodní informace, literatura, bezpečnost práce v laboratoři koroze. Základy elektrochemie: elektrodový potenciál, Faradayovy zákony - teorie, výpočty Diagramy E-pH (Pourbaix) – výpočty, konstrukce, příklady. Zadání seminární práce. Stanovení rychlosti koroze (Zn) množstvím vyloučeného vodíku. Vliv některých faktorů na velikost aktivního povrchu hliníku s ochrannou vrstvou. Inhibitory koroze, stanovení účinnosti inhibitorů. Expoziční zkoušky v komorách. Galvanické pokovování – poniklování, stanovení tloušt´ky povlaků. Nátěrové systémy jejich zkoušení. Vybrané zkoušky jakosti korozní ochrany. Elektrochemické metody zkoušení koroze, měření a hodnocení polarizačních křivek.Lokální druhy koroze: bodová, štěrbinová, korozní praskání – experimentální práce.Mezikrystalová koroze: expoziční, ponorové a elektrochemické zkoušky (EPR).Filmy a video s problematikou koroze a protikorozní ochranyPrezentace zadaných seminárních prací.Zápočtové cvičení.

Literatura

1. Bartoníček,R. a kol.: Koroze a protikorozní ochrana, ACADEMIA, Praha 1966.2. Černý,M. a kol.: Korozní vlastnosti kovových konstrukčních materiálů, SNTL, Praha 1984, 264 s. 3. Číhal, V.: Korozivzdorné oceli a slitiny. ACADEMIA – ČMT, Praha 1999, 437 s4. Mohyla M.: Technologie povrchových úprav kovů. FS VŠB-TU Ostrava, 1995, 150 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Bystrianský, CSc.Ing. Martin Kraus, Ph.D.doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.