Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná ekologie (KrEkoB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KrEkoB - Krajinná ekologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsah předmětu tvoří základní pojmy z problematiky krajinné ekologie a současnétrendy v péči o krajinu, včetně navazující legislativy. Cílem předmětu je charakterizovat krajinu jako fenomén,identifikovat a poznat problémy využívání krajiny, uvést studenty do krajinně ekologických výzkumných metod a jejíchaplikací.

Osnova

1. Krajina, krajinný typ, krajinná složka, krajinný prvek, krajinný segment -definice a význam. Základní principy krajinné ekologie. 2. Typologie krajiny, kritéria pro typologii krajiny, typologie podle intenzityzásahu člověka do krajiny, podle způsobu využití a podle geomorfologickýchvlastností. 3. Ekologické systémy v krajině, pojem ekosystém, ekotop, biocenóza. Strukturakrajiny, způsoby uspořádání v krajinách.4. Enkláva - vznik, velikost, význam tvaru enklávy, okrajový efekt, druhovádiverzita enklávy. Ostrovy v krajině - vznik, funkce a význam.5. Koridory - vznik, funkce, typy, koridory kolem vodních toků, remízy a meze.Matrice - určování, podstata, heterogenita krajinné matrice.6. Dynamika krajiny - původ a vývoj krajiny, přírodní procesy. 7. Vývoj krajiny, socio-ekonomické faktory vývoje krajiny, antropogenní vlivy najednotlivé složky krajiny (půda, vegetace, fauna, klima atd.).8. Gradient úprav krajiny - přírodní až městská krajina. Stabilita anestabilita v krajině.9. Zeleň v krajině - lesní a mimolesní. Produkční a mimoprodukční funkce zeleněv krajině.10. ÚSES. Krajinný ráz. Trvale udržitelný rozvoj.11.Krajinné a územní plánování. 12. Pozemkové úpravy. 13. Únosnost krajiny. Ekologická charakteristika degradovaných území (průmysl,urbanizace).14. Obnova krajiny – technologie obnovy krajiny podle typu devastace. Metody obnovy krajiny,15. Vybrané právní normy v oblasti péče o krajinu.16. Základy dendrologie včetně determinace druhů dřevin.

Literatura

Stalmachová, B.: Základy ekologické obnovy průmyslové krajiny. Skripta Phare,VŠB - TU Ostrava. 1996.Metodika krajinářského vyhodnocení pro územně - plánovací dokumentaci, (1997),MŽP ČR. 1996.Metodika hodnocení krajinného rázu. MŽP ČR. 1999.Remtová, K.: Trvale udržitelný rozvoj a strategie ochrany ŽP. Skripta Phare, VŠB- TU Ostrava. 1996.SKLENIČKA, P. Základy krajinného plánování. Praha: Naděžda Skleničková, 2003. 321 s. ISBN 80-903206-0-0 .Legislativa ČR (krajina, péče o krajinu, využití krajiny).

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslava BednářováIng. Markéta Gdulovádoc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.Ing. Lenka Urbancová, Ph.D.