Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační systémy v PO (KS-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KS-B - Komunikační systémy v PO, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na základě získaných znalostí linkových a rádiových komunikačních systémů a pochopení principů a funkce stávajícíchkomunikačních systémů dovede formulovat požadavky na jejich nasazení a plánovat a organizovat jejich efektivnívyužití v oblasti PO. Dovede organizovat spojení v prostoru zásahu jednotek PO.

Osnova

1 Spojení, rádiové spojení - význam základních pojmů(informace, zpráva, signál, radiokom. řetězec)- radiotelekomunikační tajemství2 Rádiové sítě- rozdělení rádiových sítí- způsoby provozu v rádiové síti- druhy rádiových sítí- hromadné rádiové sítě3 Šíření rádiových vln- dělení rádiových vln- šíření rádiových vln- specifikace spojení s pohyblivými objekty- specifikace spojení v budovách4 Analogový rádiový systém- základní princip - problematika využití u IZS5 Digitální rádiový systém - základní princip- rádiová síť TETRAPOL- rádiová síť TETRA6 GSM a Bezdrátové technologie- základní princip - služby GPRS, HSCSD- bezdrátové technologie Bluetooth, Wifi7 Globální polohové systémy- GPS - GLONASS- GALILEO8 Mobilní geoinformační technologie- základní popis- současné a možné budoucí využití u IZS- praktická ukázka9 Centrum tísňového volání - exkurze10 Prezentace semestrálních prací

Literatura

MV – ředitelství HZS ČR: Řád spojové služby v požární ochraně. Praha, Ř-HZS 1996.Prchal, J.: Teorie pravděpodobnosti ve sdělovací technice. Praha, NADAS 1975.Linhart, E.: Pozemní pohyblivé radiokomunikační služby. Praha, NADAS 1982.Rapant, P.: Úvod do družicových polohových systémů. Ostrava, VŠB-TUO 1997.Zákony a vyhlášky v platném znění: zákon 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a prováděcí vyhlášky, zejména105a 318/2010 Sb., 238 a 290/2007 Sb., 327/2006 Sb., 155, 161, 162 a 336/2005 Sb.Dvořáček, P.: Radiové spojení v PO. SPBI Ostrava, 2002. ISBN: 80-86634-09-4.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Aleš Dudáček

Vyučující

prof. Dr. Ing. Aleš DudáčekIng. Ivo HánaVáclav Hladík