Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Keramika pro vysoké teploty (KVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVT - Keramika pro vysoké teploty, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit znalosti studentů získané v oblasti keramických materiálů určených pro vysokoteplotní prostředí.

Osnova

Tepelné a termomechanické vlastnosti keramických materiálů. Rozdělení žárovzdorných keramických materiálů. Zásadyvýrobních postupů. Tvarové materiály - dinas, hlinitokřemičité a bazické žáruvzdorné materiály, oxidové a neoxidovékeramické materiály s odolností vůči působení vysokých teplot, tavené a lité materiály. Rozlišení výrobních postupůa parametrů hutných a lehčených žárovzdorných keramických materiálů. Žárobetony a další netvarové žáruvzdorné materiály(torkretovací směsi, ubíjecí a vibrační směsi). Tepelně izolační keramika. Zásady použití žáruvzdorné keramiky,korozivní působení tavenin a plynů na keramické materiály. Opatření pro zvýšení životností žáruvzdorných keramickýchmateriálů v provozních podmínkách.

Literatura

STAROŇ, J., TOMŠŮ, F. Žiaruvzdorné materiály výroba, vlastnosti a použitie. Bratislava : Alfa, 1991, 399 s. ISBN80-05-01023-0 HANYKÝŘ, V., KUTZENDÖRFER, J. Technologie keramiky. Praha: Silikátový svaz, 2008, 387 s. ISBN 978-80-86821-48-1

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Václava Tomková, CSc.doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.