Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovy a životní prostředí (KŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KŽP - Kovy a životní prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

− student bude umět popsat a charakterizovat možné zdroje znečištění ovzduší, vody a půdy látkami na bázi těžkýchkovů− student bude umět popsat a charakterizovat toxické a ekotoxické účinky vybraných kovů, konkrétní zdroje a cestyznečištění− student bude umět zhodnotit ekologická a ekonomická hlediska využití materiálů obsahujících kovy− student bude umět aplikovat své teoretické poznatky pro systém environmentálního managementu

Osnova

1. Životní prostředí a legislativa. Seznam nebezpečných vlastností odpadů, Katalog odpadů.2. Integrovaná prevence – IPPC, BAT, BREF. Nástroje a návody, jak snižovat dopady výroby na životní prostředí.3. Registry znečišťování životního prostředí. Toxikologie, toxicita a ekotoxicita – základní pojmy.4. REACH a bezpečnostní listy chemických látek. Znečišťující látky na bázi těžkých kovů v ovzduší, ve vodě a vpůdě.5. Zdroje a cesty znečištění prostředí toxickými kovy, ekotoxicita a toxicita kovů.6. Vliv olova na životní prostředí, jeho toxicita a ekotoxicita, možné zdroje znečištění.7. Vliv mědi na životní prostředí, její toxicita a ekotoxicita, možné zdroje znečištění.8. Vliv hliníku na životní prostředí, jeho toxicita a ekotoxicita, možné zdroje znečištění.9. Vliv arsenu a kadmia na životní prostředí, jejich toxicita a ekotoxicita, možné zdroje znečištění.10. Vliv rtuti na životní prostředí, její toxicita a ekotoxicita, možné zdroje znečištění. Vliv vybraných těžkýchkovů na životní prostředí, jejich toxicita a ekotoxicita, možné zdroje znečištění.11. BREF „Zpracování neželezných kovů“, BAT pro olovo, měď, hliník.

Literatura

[1] KRIŠTOFOVÁ, D. Kovy a životní prostředí. Environmentálně nebezpečné složky elektroodpadu. Skripta VŠB – TUO,Ostrava, 2005, 66 s. ISBN 80-248-0740-8 .[2] BENCKO, V., CIKRT, M., LENER, J. Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. Praha, Grada, 1995,288 s. ISBN 80-7169-150-X .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

Ing. Jitka Malcharcziková, Ph.D.