Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce zařízení průmyslové elektroniky (KZPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZPE - Konstrukce zařízení průmyslové elektroniky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student získá znalosti umožňující dobrou orientaci v principech konstrukce zařízení průmyslovéelektroniky, schopnost samostatné analýzy a syntézy konstrukce elektronických zařízení a umí aplikovat získanépoznatky při praktickém návrhu konkrétního elektronického zařízení. Získané poznatky tvoří součást všeobecnýchznalostí elektroinženýra zejména, je-li zaměřen na vývoj a aplikace systémů průmyslové elektroniky.

Osnova

Přednášky:Požadavky na konstrukci elektronických zařízení.Pasivní součástky a jejich vlastnosti, standardizované řady součástekPolovodičové součástky a bloky, provedení bezpotenciálových modulů. Postupy správného návrhu elektronických obvodů pro jejich realizaci.Vstupní a výstupní obvody elektronických zařízení, obvody pro přizpůsobení a spojování elektronických zařízení. Konstrukce elektronických zařízení z hlediska rušení a elektromagnetické kompatibility. Problematika rozmisťování prvků s ohledem na vzájemné tepelné ovlivňování a elektromagnetické rušení.Desky s plošnými spoji. Rozložení obrazců na vícevrstvých deskách. Obvodové parametry obrazců, třídy přesnostiMetody návrhu a výroby desek s plošnými spoji, technologie pájení.Magnetické obvody a kondenzátory pro průmyslovou elektroniku. Výkonové ztráty součástek, jejich dimenzování a chlazení.Způsoby pro chlazení elektronických zařízení. Systémy vzduchového a kapalinového chlazení. Moderní chladicí systémy,odpařovací chlazení, tepelné trubice.Jisticí a ochranné obvody elektronických zařízení.Konstrukční řešení elektronických zařízení.Spolehlivost a diagnostika elektronických zařízení.Montáž a údržba elektronických zařízení.Cvičení:Způsoby zadávání požadavků na konstrukci elektronických zařízení.Výpočet základních analogových obvodů a návrh realizačních schémat.Navrhování základních logických obvodů a návrh realizačních schémat.Řady jmenovitých hodnot a způsoby označování součástek, podrobný výpočet ztrát a výkonové dimenzování součástek.Seznámení s nejčastějšími návrhovými systémy plošných spojů. Návrh desek s plošnými spoji.Seznámení se a procvičení zásad správného pájení plošných spojů.Výpočet systému vzduchového chlazení s vlastní i nucenou cirkulací vzduchu. Metodika pro výpočet speciálních chladicích systémů.Návrh jisticích obvodů elektronických zařízení.Návrh vybraného typu elektronického zařízení.Kolektivní oponentura navrhovaných konstrukčních řešení.Projekty:Návrh konstrukčního řešení vybraného typu elektronického zařízení pro oblast průmyslové elektroniky. (10 hodin) Kolektivní oponentura navrhovaných konstrukčních řešení.

Literatura

Šavel, J.: Materiály, technologie a výroba v elektronice a elektrotechnice. BEN, 2007, ISBN 987-80-7300-190-2.Abel, M.: Plošné spoje se SMD, návrh a konstrukce.Platan, 2000, ISBN 80-902733-2-7 .Ginsberg, G.L.: Printed Circuits Design. McGraw-Hill, Inc., 1990.Heumann, K.: Basic Principles of Power Electronics. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 1986, ISBN 3-540-16138-4 . Rashid, M. H.: Power Electronics. Prentice-Hall International, Inc., 1993, ISBN 0-13-334483-5 .Strauss, R.: Surface Mount Technology. Butterworth - Heinemann, Ltd., 1994.Slávik, I.: Konštrukcia výkonových polovodičových meničov, ALFA Bratislava 1985.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.

Vyučující

Ing. Martin BorskiIng. Aleš Havel, Ph.D.prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc.