Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní analýza stavebních látek (LASL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LASL - Laboratorní analýza stavebních látek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na analýzu stavebních materiálů. Cílem předmětu je objasnění základních principů metod chemickéa strukturní analýzy materiálu a jejich aplikace na stavební látky. Studenti získají vědomosti v oblasti metodchemické analýzy, s tradičními i moderními technikami optické, laserové a elektronové mikroskopie, základními postupyzpracování a analýzy obrazu, metodami pro stanovení velikosti a tvaru částic, pórovitosti a distribuce pórů v materiálu,způsoby hodnocení kvality povrchu, s termickými a spektroskopickými metodami pro identifikaci složek materiálua nedestruktivními metodami pro zobrazení vnitřní struktury a porušení materiálu. Teoretické poznatky jsou doplněnyo příklady praktických aplikací. Studenti získají praktické dovednosti s vybranými metodami analýz.

Osnova

Anotaci doplnitŽádné další požadavky.No other requirements.

Literatura

KLOUDA, P. Moderní analytické metody. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2003, 2. vyd., 132 s. ISBN 80-86369-07-2 .TARABA, B. Chemická struktura pevné fáze. Ostrava: Ostravská univerzita, 1995, 92 s. ISBN 80-7042-725-6 .HLAVÁČ, V., SEDLÁČEK, M. Zpracování signálů a obrazů. Skripta ČVUT Praha, Praha, 2001, ISBN 80-01-02114-9 .ECKERTOVÁ, L. a kol. Metody analýzy povrchů. Elektronová mikroskopie a difrakce. Academia Praha 1996. 379 s. ISBN80-200-0329-0 GREGEROVÁ, M., FOJT, B., VÁVRA, V. Mikroskopie horninotvorných a technických minerálů. Moravské zemské muzeum,PřF MU Brno. 2002. 325 s. ISBN 80-7028-195-2

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Libor Žídek

Vyučující

Ing. Tereza MajstríkováIng. Pavel MecIng. Martina Turicová