Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidský činitel v letecké dopravě (LCvLD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LCvLD - Lidský činitel v letecké dopravě, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je dosáhnout u studentů kompetence potřebné k orientaci v problematice lidského činitele a jehovlivu na systémovou bezpečnost v civilním letectví.

Osnova

1. ÚVOD 1.1. Význam letecké dopravy pro regionální a globální ekonomiku 1.2. Vliv lidského činitele na bezpečnost leteckého provozu 2. STATISTICKÉ ROZBORY LETECKÝCH NEHOD 2.1. Definice leteckých nehod a incidentů 2.2. Statistické přehledy vývoje příčin leteckých nehod a jejich následků 3. LIDSKÝ ČINITEL V OBCHODNÍ LETECKÉ DOPRAVĚ 3.1. Význam LČ 3.2. Potřeba znalosti LČ z hlediska leteckého průmyslu3.3. Aplikace LČ v leteckém provozu4. PROJEVY NEŽÁDOUCÍCH ASPEKTŮ LČ V OBCHODNÍ LETECKÉ DOPRAVĚ 4.1. Nezvládání stresových situací 4.2. Lidské chyby a nedodržování postupů a předpisů 4.3. Neadekvátní koncepce výcviku a letových postupů pro LP 4.4. Osobnostní předpoklady členů LP k LN 5. MOŽNOSTI ZVYŠOVÁNÍ BEZPEČNOSTI OBCHODNÍ LETECKÉ DOPRAVY POMOCÍ ELIMINACE NEŽÁDOUCÍCH ASPEKTŮ LČ 5.1. Školení zainteresovaných osob v problematice lidského činitele 5.2. Zlepšení systému výběru a výcviku LP 5.3. Zlepšení managementu problémových oblastí

Literatura

1. Beňo, L., Dzvoník, O. Ľudské factory v letectve. Žilinská univerzita, Žilina, 2004. ISBN: 80-8070-276-4.2. FAA. Human performance considerations in the use and design of aircraft checklists. Associate Administratorfor Aviation Safety, Human Factors Analysis Division. Washington, USA. 1995.3. Helmreich, R. L. and Merritt, A. C. Safety and Error Management. Technical Report 98 – 3, University of Texas,Aerospace Crew Research Project. May1998.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D.