Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lomové dobývání nesoudržných hornin (LDNH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LDNH - Lomové dobývání nesoudržných hornin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit posluchače systémy dobývání nesoudržných surovin suchou cestou a z vody.

Osnova

Osnova přednášek:1. Výskyt, lokalizace a charakteristika nesoudržných a nerostných surovin.2. Podmínky a zvláštnosti ovlivňující dobývání, stability řezů a vedení porubních front.3. Základní báňsko-technické parametry stěnových a jámových štěrkopískoven a pískoven.4. Skrývkové a zemní práce na ložisku.5. Systémy těžebních, transportních, zakládajících a pomocných prací na stěnových a jámových lokalitách.6. Charakteristika těžebních lokalit, dle umístění ložisek a hladiny podzemní vody.7. Technologie dobývání písků a štěrkopísků na stěnových a jámových lomech nad úrovní spodní hladiny vody – těžba suchou cestou.8. Technologie dobývání nesoudržných surovin v jámových lomech z vody těžebními stroji ze břehu.9. Technologie dobývání nesoudržných surovin v jámových lomech na vodních plochách plovoucími rýpadly.10. Technologická doprava vytěžené suroviny suchou cestou.11. Technologická doprava suroviny vytěžené z vody.12. Elevace, vykládka dopravované suroviny. Zařízení a funkce přístavu.13. Pomocné a doplňkové práce v závislosti na ostatních technologických procesech.14. Vodní, kalové a odvalové hospodářství. Zahlazení lomové činnosti a rekultivace.

Literatura

Kryl,V., Vavruška,O. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skripta ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1997Kryl,V., Vavruška,O.: Návody do cvičení z lomového dobývání ložisek, ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1998, 202 s.Klimecký,O. a kol.: Lomové dobývání ložisek II., SNTL Praha, Praha, 1988, 172 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.