Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařské diagnostické přístroje (LDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LDP - Lékařské diagnostické přístroje, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je podat přehledné informace o lékařských diagnostických přístrojích. Získané vědomosti se týkají lékařských diagnostických přístrojů a vyšetřovacích diagnostických metod. Předmět zapadásvou náplní do zaměření měřicí a řídicí technika v biomedicíně. Získané vědomosti a dovednosti v tomto předmětua celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí o biomedicínckého inženýrství.Získané vědomosti se týkají lékařských diagnostických přístrojů a vyšetřovacích diagnostických metod. Předmět zapadásvou náplní do zaměření měřicí a řídicí technika v biomedicíně. Získané vědomosti a dovednosti v tomto předmětua celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí o biomedicínckého inženýrství.

Osnova

Náplň přednášek Popis a parametry biologických signálů. Základní pojmy, impedanční projevy činnosti tkání, orgánů a jejich využitív diagnostice, napětí vytvářená činností různých orgánů. Záznamové elektrody. Základní parametry elektrod ( elektrické napětí elektrody, elektrický potenciál, polarizaceelektrod..), typy elektrod. Diagnostické zařízení pro aplikace kardiovaskulární - EKG. Teorie vzniku elektrokardiogramu elektrody a měřeníjejich vlastností, elektrokardiograf. Diagnostické zařízení pro aplikace neurologické. Požadavky na přístroje, základní parametry a způsoby činnostiEEG, EMG, EGG, doplňkové přístroje. Diagnostické přístroje pro měření krevního tlaku. Základy krevního oběhu, neinvazívní měření krevního tlaku, tlakovésnímače, invazívní měření krevního tlaku. Diagnostické přístroje pro měření průtoku a minutového objemu. Diluční metody, elektromagnetické metody. Diagnostické přístroje pro měření tep. frekvence. Snímání tepové frekvence pomoci elektrod, vyhodnocení tepovéfrekvence z objemových změn tkáně. Diagnostická zařízení pro aplikace na smyslové orgány. Audiometry, naslouchací zařízení, analyzátory oka. Diagnostická zařízení pro aplikace plodu, urogenitálního a gastro systému. Zařízení pro ventilační diagnostiku. Monitorování. Základy monitorování, monitorování operační a pooperační, koronární, porodnické. Monitorovací systémy - EKG. Monitorovací systémy - dechu, tlaku krve, průtoku krve, teploty. Přístroje ergometrických pracovišť jako zvláštní forma monitorování, zátěžové stroje.Praktické cvičení probíhá v laboratořích a nejprve se porbírají základní pojmy, zadávání referátů z odborné zahraničníliteratury. Předložení referátů a samostatných odborných prací.Měření vybraných parametrů elektrod. Měření EKG. Měření EEG a EMG. Měření krevního tlaku neinvazívními metodami. Měření krevního tlaku invazívními metodami. Měření průtoku krve. Měření tepové frekvence. Spirometrie Praktická cvičení ventilační diagnostikou. Návštěva odborného pracoviště - JIP. Sonografické vyšetření plodu. Praktická cvičení na zátěžových strojích.

Literatura

M. Penhaker and Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Fakulta elektrotechniky a informatiky, Lékařskédiagnostické přístroje : učební texty, 1. vyd. ed. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2004.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.