Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lomové dobývání soudržných hornin (LDSH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LDSH - Lomové dobývání soudržných hornin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zvládnutí problematiky rozpojování, nakládání, dopravy, úpravy a využití ložisek soudržných surovin.

Osnova

:1. Výskyt, lokalizace a charakteristika ložisek soudržných surovin.2. Vliv fyzikálně-mechanických vlastností hornin na dobývání.3. Základní báňsko-technické parametry stěnových a jámových kamenolomů, hlinišť, jílovišť a pod.4. Vedení skrývkových prací, zakládání odvalů a výsypek.5. Technologie rozpojování soudržných surovin v kamenolomech, jílovištích.6. Vrtací práce, druhy vrtání, použití lomových vrtacích souprav.7. Aplikace a zásady trhacích prací velkého rozsahu (clonové, plošné, komorové odstřely).8. Těžební metody v kamenolomech. Cyklicko-kontinuální technologie.9. Technologie dobývání v hliništích, jílovištích a podobných lomech.10. Stanovení kusovitosti rubaniny, sekundární rozpojování nadměrných kusů.11. Nakládání rubaniny z rozvalu, stanovení optimálního nakládacího stroje.12. Technologická doprava rubaniny v kamenolomech, hliništích a jílovištích.13. Pomocné a doplňkové práce v závislosti na ostatních technologických procesech.14. Výsypkové a odvalové hospodářství.

Literatura

Kryl,V., Vavruška,O. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skripta ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1997Kryl,V., Vavruška,O.: Návody do cvičení z lomového dobývání ložisek, ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1998, 202 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.