Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidský faktor v průmyslové bezpečnosti (LFPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LFPB - Lidský faktor v průmyslové bezpečnosti, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Nejvýznamnější příčině vzniku nežádoucích událostí v průmyslu: Tyto události vznikají v široké škále od jednoduchýchúrazů u jedinců až k haváriím s následky zbraní hromadného ničení a mají dopad nejen na pracovníky daného provozu,ale i obyvatelstvo v širokém okolí (chemické havárie, havárie z jaderných zařízení atd.). Studium se bude zabývatproblematikou: - Způsobu posouzení vlivu lidského faktoru a teorie chybování (identifikace chyb a jejich příčin, - metodologie, pravděpodobnosti vzniku chyby lidského faktoru), - spolehlivostí lidského faktoru a metodami hodnocení faktorů ovlivňujících spolehlivost lidského faktoru ve složitýchpracovních systémech, - osobnostními determinanty jako základem spolehlivosti výkonu člověka, - ergonomií jako vědou o člověku v pracovních systémech, - úkolovými analýzami, - hierarchickými modely kauzality průmyslových havárií, - rizikovými faktory průmyslu, - motivačními přístupy k optimalizaci výkonu lidského faktoru.

Osnova

Studium se bude zabývat problematikou: 1. Způsoby posouzení vlivu lidského faktoru a teorie chybování (identifikace chyb a jejich příčin 2. metodologie, pravděpodobnosti vzniku chyby lidského faktoru), 3. spolehlivostí lidského faktoru a metodami hodnocení faktorů ovlivňujících spolehlivost lidského faktoru vesložitých pracovních systémech, 4. osobnostními determinanty jako základem spolehlivosti výkonu člověka, 5. ergonomií jako vědou o člověku v pracovních systémech, 6. úkolovými analýzami, 7. hierarchickými modely kauzality průmyslových havárií, 8. rizikovými faktory průmyslu, 9. motivačními přístupy k optimalizaci výkonu lidského faktoru.

Literatura

1. AICHE. Guidelines for preventing human error in process safety, AICHE-CCPS, New York, 1994, 390 stran.2. GERTMAN, D. I.; BLACKMAN, H. S. Human reliability and safety analysis data handbook, John Wiley and Sons, NewYork,1994, 448 stran.3. KIRWAN, B. A guide to practical human reliability assessment, Tailor and Francis, UK, 1994, 592 stran.4. KLETZ, T. Technický pohled na chyby lidského činitele, ICHE, UK vydání 1991, český překlad, 163 stran.5. MATOUŠEK, O.; ZASTÁVKA, Z. Metody rozboru a hodnocení systémů člověk-stroj, SNTL, 1977, 173 stran.6. PALEČEK, M.; MALÝ, S.; GIECI, A.. Spolehlivost lidského činitele, VÚBP,v.v.i., 2008, 136 stran.

Požadavky

Žádné

Garant

Stanislav Malý

Vyučující

Stanislav Malýdoc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D.