Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Likvidace a insolvenční řízení (LIŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LIŘ - Likvidace a insolvenční řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1.Vyhodnotit podnik v úpadku a navrhnout způsob ukončení jeho činnosti.2.Orientovat se aktuálních právních předpisech.3.Vypracovat podání návrhu na insolvenční řízení včetně příloh.4.Specifikovat a vyhodnotit nedostatky včetně stanovení jejich příčin, které vedly ke krizi podniku

Osnova

Úvodní přednáška seznámení s literaturou, cílem a náplní předmětuPohledávky v rámci likvidačního a konkurzního řízení – právní, účetní a daňový hledisko. Zajištění nedobytných pohledávek (zápočet, postoupení, směnky, rozhodčí řízení, soudní řízení,notářský zápis,uznání dluhu a jeho náležitosti, vykonatelná a nevykonatelná pohledávka).Pohledávky v rámci likvidačního a konkurzního řízení – právní, účetní a daňový hledisko.Účetní a daňové hledisko pohledávek v rámci procesu likvidace a insolvenčního řízení.Vybrané otázky z oblasti účetnictví a daní při zrušení společnosti v likvidaciPrávní souvislosti v rámci insolvenčního řízení. Oddlužení - Návrh a jeho náležitosti, vymezení podmínek, formy oddlužení, povolení a schválení oddlužení, lhůty,průběh, přihlašování věřitelů, praktický příklad.Reorganizace - vymezení základních pojmů a vymezení podmínek pro uplatnění v praxi.Zpeněžení majetku v insolvenčním řízení.Účetní souvislosti insolvenčního řízení.Daňové souvislosti insolvenčního řízení.Poměrné rozdělení zpeněženého majetku z majetkové podstaty, praktický příklad na zpeněžení majetku v konkurzu.Insolvenční řízení s evropským mezinárodním prvkem. Aplikace Nařízení 1346/2000/ES, o úpadkovém řízení.

Literatura

BŘEZINOVÁ, Hana. Ekonomické aspekty insolvenčního zákona. 1. vyd. Praha: BOVA POLYGON, 2009. 200 s. ISBN 978-80-7273-159-6 .MARŠÍKOVÁ, Jolana. Insolvenční řízení z pohledu dlužníka a věřitele: příručka zejména pro neprávníky. 1. vyd. Praha:Linde, 2009. 394 s. ISBN 978-80-7201-780-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Dagmar Bařinová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Dagmar Bařinová, Ph.D.