Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lomová mechanika (LMn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LMn - Lomová mechanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět použít parametry a závislosti lomové mechaniky pro stanovení přípustného namáhání anebo kritickévelikosti trhlin v materiálech - posluchač dovede na základě normovaných postupů stanovit hodnoty lomové houževnatosti materiálu i souvisejícíchparametrů LM a posoudit odolnost materiálu proti křehkému lomu.- student bude umět popsat příčiny vzniku trhlin a lomů materiálů (dílců) na základě fraktografického rozboru aznalosti mechanismů porušení.

Osnova

1. Historický úvod a význam lomové mechaniky. Příklady konstrukcí poškozených lomy. 2. Shrnutí základních principů a pojmů z nauky o pružnosti a pevnosti. Koncentrace napětí v okolí vrubů a otvorů.3. Elastické pole napětí na čele trhliny. Matematická řešení. Mody (I-III) a použití faktorů intenzity napětí.Vliv víceosého vnějšího namáhání, princip superpozice. Vliv konečných rozměrů dílců, tvarové funkce (faktory).4. Plastické zóny u čela trhliny, velikosti zón a rozdíly mezi stavem rovinné napjatosti a rovinné deformace. Přerozděleníprůběhů napětí. Význam plastických zón pro lomy.5. Mechanismy rozvoje trhlin a lomů. Iniciace trhlin. Mapy lomových mechanismů. Metody studia lomů, fraktografie.6. Lomová houževnatost KIc, a její stanovení podle norem. Rozmezí hodnot KIc materiálů, Ashbyho mapy. Možnostistanovení kritických napětí anebo velikosti trhlin. Vlivy struktury materiálu, teploty, rychlosti deformace a tloušťkydílců na hodnoty Kc. 7. Energetické přístupy. Griffithova teorie. Hnací síla (energie) trhliny G, odpor proti šíření trhliny R. Sihůvfaktor hustoty deformační energie a jeho aplikace. Kritické hodnoty uvedených parametrů. Vzájemné souvislosti.8. Tranzitní chování kovových materiálů. Zkoušení a stanovení tranzitních teplot (DWT, DT, CAT). Využití v praxi.9. Dynamika lomu a zastavení trhliny. Působení rázových zatížení a vln na stojící trhlinu. Rázové zkoušky materiálů.Šíření nestabilní trhliny a možnosti jejího zastavení. Zkoušky na zastavení trhliny. 10. Nelineární lomová mechanika. Elastoplastický lom. Otevření čela trhliny (COD), metody měření. J-integrál, jehostanovení a příklady použití.11. Možnosti aplikace lomové mechaniky na rozvoj únavových trhlin. Parisův vztah a predikce cyklické životnosti.12. Šíření trhlin při korozním praskání za napětí a vodíkovém zkřehnutí. Aplikace parametrů LM a prahové hodnoty.13. Výpočet kritické velikosti vady a hodnocení životnosti konstrukcí. Příklady tlakových nádob a potrubí. Aplikacepro vybrané součástí. Diagnostika trhlin.14. Katastrofické lomy v technické praxi. Použití fraktografie při rozboru porušení materiálů. Možnosti omezenílomů.

Literatura

[1] Kunz J., Aplikovaná lomová mechanika. ČVUT Praha, Česká technika, 2005, 272 s.[2] Strnadel, B., Řešené příklady a technické úlohy z materiálového inženýrství. Ostravské tiskárny, 1998, 334s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.