Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ložiska nerud (LN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LN - Ložiska nerud, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit posluchače znalostmi, které mu umožní porozumět dané problematice natolik, aby byl schopenanalyzovat její náplň, realizovat syntézu získaných informací a jejich hodnocení. Tento vědomostní základ umožníposluchači porovnávat výsledky syntéz a navrhovat úpravy a řešení konkrétních problémů nerudních ložisek a jejichvyužívání.

Osnova

Vymezení pojmu ložiska nerud. Genetická klasifikace nerudních ložisek. Chemicko – technologická klasifikace nerudních ložisek zpracovávaných v potravinářství, zemědělství, jako surovina pro výrobu abraziv, izolačních hmot a keramických materiálů. Sklářské, žáruvzdorné a kyselinovzdorné suroviny. Suroviny používané v anorganickém chemickém průmyslu, ve slévárenství a pro výrobu bělicích a filtračních materiálů. Plnidla do umělých hmot, přirozená barviva a okry. Suroviny vhodné pro použití v optickém průmyslu, jako polodrahokamy a drahokamy. Stručný přehled světové nerostné surovinové základny nerud. Nerudní suroviny České republiky.

Literatura

Kraus, I., Kužvart M.: Ložiska nerud. SNTL, Praha 1987Jirásek, J., Sivek, M.: Ložiska nerostů. Ostrava: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR & Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, 2007. Evans A. M.: Ore Geology and Industrial Minerals. Blackwell Science Ltd., Malden /Oxford/Carlton, 1993, 389 pp. Harben, P.,W.,Kužvart,M.: Industrial Minerals: a global geology. Industrial Minerals Information Ltd., Surrey-London, 1996.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.prof. Ing. Martin Sivek, CSc.