Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ložiska nerostných surovin a výpočet zásob (LNVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LNVZ - Ložiska nerostných surovin a výpočet zásob, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit posluchače znalostmi, které mu umožní pochopit obsahovou náplň předmětu tak, aby byl schopen je aplikovat v praktických činnostech. Absolvent rovněž získá schopnost částečně analyzovat, kategorizovat a klasifikovat hlavní požadavky vyplývající z oblasti ložisek nerostných surovin a výpočtů zásob pro geologickou práci.

Osnova

1. Hlavní úkoly ložiskové geologie, význam nerostných surovin pro lidskou společnost 2. Klasifikace ložisek nerostů a jejich význam. 3. Ložiska rud a jejich základní charakteristika. 4. Ložiska nerud a jejich základní charakteristika5. Ložiska kaustobiolitů a jejich základní charakteristika 6. Účel a využití výpočtů zásob, základní terminologie zásob ložisek nerostných surovin7. Zásady klasifikace zásob ložisek nerostných surovin (národní a mezinárodní klasifikace, problémy jejich vztahu).8. Geologické a vytěžitelné zásoby jejich význam a vzájemný vztah (geologické, technické a ekonomické modely zásob).9. Podmínky využitelnosti zásob, jejich význam a otázky jejich tvorby.. 10. Základní ložiskové parametry a problémy jejich určování z pohledu výpočtů zásob.11. Jakostní charakteristika zásob. 12. Hlavní části výpočtu zásob a jejich charakteristika.13. Tradiční a moderní metody výpočtu zásob.

Literatura

Jirásek, J., Sivek, M.: Ložiska nerostů. Ostrava: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR & Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, 2007.Sivek M. : Výpočet zásob ložisek nerostů. VŠB-Technická univerzita Ostrava, Ostrava, 2006.Dopita M., Havlena V., Pešek J.: Ložiska fosilních paliv.Praha, SNTL/ALFA, 1985.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Martin Sivek, CSc.

Vyučující

Ing. Miloš Duraj, Ph.D.doc. Ing. Jakub Jirásek, Ph.D.Ing. Lenka Petrušková, Ph.D.prof. Ing. Martin Sivek, CSc.