Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logistika A (LOG A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LOG A - Logistika A, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje s pojetím, principy, cíli a základními úlohami logistiky. Důraz je kladen na systémové pojetílogistických toků a překonání lokálních cílů v logistice. Jsou objasněny společenské aspekty při logistickém rozhodování.Jsou objasňovány základní postupy při organizování toků a při výpočtech základních logistických veličin.

Osnova

1. Pojetí logistiky a logistického managementu, jejich funkce a cíle. Systémový přístup v logistice, procesy, logistickéřetězce a logistické sítě, logistická rozhraní. Vztah technické stránky logistiky a logistického managementu. 2. Definování a klasifikace produktů, procesů a toků. Typy výroby. Funkce kusovníku.3. Stanovení velikosti dávek.4. Průběžná doba – pojem, struktura průběžné doby, nástroje pro plánování průběžné doby.5. Úroveň logistických služeb a logistické náklady. Ekonomické vyvažování v logistice.6. Předvýrobní příprava, její vliv na logistiku.7. Kapacita, specializace a rozmístění pracovišť.8. Vybrané úlohy z řízení zásob: druhy zásob, ukazatele rychlosti pohybu zásob, stanovení objednacích režimů, ABC-analýza.9. Úvod do plánování a řízení výroby: hlediska a podklady při plánování výroby, vazba termínového a kapacitníhoplánování, rozvrhovací úlohy, řízení průběhu výroby.10. Úvod do řízení distribuce: základní úlohy v distribuční logistice, sdružování, rozdružování a kompletace, úlohaposkytovatelů logistických služeb, srovnání druhů dopravy, reverzní logistika, city logistika, dodací podmínky.11. Klasifikace a charakteristika technických prostředků v logistice.12. Ekologické, sociální a právní aspekty logistiky.

Literatura

1. Macurová, P. – Klabusayová, N.: Logistika I., VŠB-TUO. Ekonomická fakulta. Ostrava.2007. ISBN 978-80-248-1419-3 .118s.2. Macurová, P. – Klabusayová, N.: Praktikum z logistického managementu. VŠB-TU, Ostrava 2002. ISBN 80-248-0104-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Naděžda Klabusayová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Naděžda Klabusayová, CSc.Ing. Leo Tvrdoň, Ph.D., ALog.