Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logistika B (LOG B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LOG B - Logistika B, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvováním předmětu Logistika B studenti :1) získají teoretické poznatky týkající se koncepce bodu rozpojení objednávkou zákazníka, teorie omezení, kategoriíspotřeby času a spotřeby materiálu, principů analýzy zákazníků, stanovení pojistné zásoby, plánování výroby a přehledusoftwarových nástrojů využívaných v plánování a řízení výroby, principů štíhlé výroby,2) pochopí a budou schopni vysvětlit vztahy mezi logistickými veličinami, ekonomické důsledky logististických rozhodnutí,metody normování spotřeby matreriálu a spotřeby času, proč a jak vyhledávat kapacitní úzká místa a jak s nimi pracovat,metodu MRP, postupy pro stanovení pojistné zásoby apod.3) budou schopni aplikovat principy teorie omezení při stanovení výrobního programu, sestavit plán zadávané a odváděnévýroby metodou MRP, vyhodnotit vliv zásob na rentabilitu podniku, vypočítat pojistnou zásobu aj. 4) budou schopni analyzovat výnosnost zákazníků, strukturu a vývoj zásob, přidávání a nepřidávání užitku v tokuhodnoty.5) budou schopni navrhovat vhodné strategie přístupu k zákazníkům podle jejich výnosnosti, navrhovat kritéria proprůběžné hodnocení dodavatelů.

Osnova

1.Shrnutí cílů a principů logistiky. Vztahy mezi průběžnou dobou, velikostí dávek, zásobami rozpracovanosti a využitímkapacit. 2.Normování spotřeby materiálu a spotřeby živé práce3.Ekonomika logistiky (vztah mezi úrovní logistických služeb a náklady toku, vliv logistiky na finanční veličiny, náklady vztažené k procesům, kalkulační metody vhodné pro logistiku, využití analýzy bodu zvratu).4.Bod rozpojení objednávkou zákazníka, logistický mix, tažné a tlačné systémy, postponement. Analýza zákazníkůa diferenciace úrovně logistických služeb.5.Teorie omezení a její využití v logistice.6.Logistika v nákupu (funkce logistiky v nákupu, nákupní strategie, volba dodavatelů, organizace nákupu).7.Řízení zásob (analýza a předpověď poptávky, analýza zásob vč. vícekriteriální klasifikace ABC, shrnutí modelůzásob, výpočet pojistné zásoby).8.Plánování a řízení výroby (technika MRP, systémy DBR a Kanban, informační systémy ERP a APS).9.Koncepce štíhlého podniku a štíhlého dodavatelského řetězce.

Literatura

Macurová, P. – Klabusayová, N.: Praktikum z logistického managementu. VŠB-TU, Ostrava 2002. ISBN 80-248-0104-3 Macurová, P. - Tvrdoň, L.: Studijní opory z Logistiky B. 2008.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Leo Tvrdoň, Ph.D., ALog.

Vyučující

doc. Ing. Pavla Macurová, CSc.Ing. Leo Tvrdoň, Ph.D., ALog.