Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logické programování (LP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LP - Logické programování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy logického programování. Studenti se naučí specifikovat program deklarativně,tj. na základě faktů a pravidel. Budou rovněž seznámeni se způsoby vyhodnocování dotazů na základě rezoluční metodya se základy strojového učení.

Osnova

Přednášky:1. Struktura logického programu2. Komunikace s rozhraním Prologu, pokládání dotazů. 3. Postup zpracování dotazu Prologem.4. Syntaktické struktury Prologu (fakta, pravidla, seznamy, vestavěné predikáty,…)5. Jednoduché aplikace Prologu - relační databáze, grafy, řešení úloh ve stavových prostorech, řešení soustav logickýchomezení, zpracování přirozeného jazyka6. Rekurzivní programy7. Operátor řezu8. Crisp vs. fuzzy přístup (teorie a příklady použití)9. Úvod do fuzzy Prologu (Ciao Prolog), Agregační operátory, syntax10. Aplikace fuzzy Prologu11. Umělá inteligence v agentních systémech - aplikace učících se algoritmů v Prologu.12. Grafické rozhraní v LPA ProloguCvičení v počítačové učebně:1. Struktura logického programu2. Komunikace s rozhraním Prologu, pokládání dotazů. 3. Postup zpracování dotazu Prologem.4. Syntaktické struktury Prologu (fakta, pravidla, seznamy, vestavěné predikáty,…)5. Jednoduché aplikace Prologu - relační databáze, grafy, logické hádanky6. Rekurzivní programy7. Operátor řezu vs. not8. Crisp vs. fuzzy přístup (teorie a příklady použití)9. Úvod do fuzzy Prologu (Ciao Prolog), Agregační operátory, syntax10. Aplikace fuzzy Prologu11. Umělá inteligence v agentních systémech - aplikace učících se algoritmů v Prologu.12. Grafické rozhraní v LPA Prologu

Literatura

1. J. W. Lloyd. Foundations of Logic Programming (2nd edition). Springer-Verlag 1987.2. I. Bratko. PROLOG. Programming for Artificial Intelligence (3rd edition). Addison Wesley 2001.3. W.F. Clocksin, C.S. Mellish. Programming in Prolog. Springer-Verlag 1987.4. M. Bieliková, P. Návrat. Funkcionálne a logické programovanie. STU Bratislava 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.Mgr. Marek Menšík, Ph.D.