Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logické postupy a metody (LPMd)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LPMd - Logické postupy a metody, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

• Seznámíte se s logikou jako jedním z klasických pilířů evropské tradice myšlení a naučíte se pracovat s nástrojiklasické formální logiky, jako jsou výrokový počet, predikátový počet, teorie usuzování apod.• Studium logiky vás donutí zamyslet se nad stavbou myšlenek, nad formální správností svých argumentací a důkazů.Naučíte se vytvářet formálně správné logické postupy a naopak odhalovat formálně chybné myšlenkové postupy, sekterými se v praxi můžete běžně setkat. • S využitím kognitivních technologií a logického programu LOGO si připomenete zásady koncepčního algoritmickéhoa kreativního myšlení, konstruktivismus a konstrucionismus.• Naučíte se pracovat s programem Prolog, vytvářet v něm databázi logických postupů a vztahů a dotazy na znalostiukryté v této databázi.

Osnova

V kombinovaném studiu student pracuje samostatně s využitím studijních opor, které jsou k tomuto účelu připraveny.Průběžně plní zápočtové úkoly, které jsou srovnatelné s prezenčním studiem. Společně organizovaný test je nahrazenindividuálním autotestem.TÉMATA - TEORETICKÁ:1. Úvod do předmětu2. Úvod do moderní logiky3. Jednoduché logické úlohy4. Klasická výroková logika5. Predikátová logika6. Logické úlohy s výroky a predikáty.7. Booleova algebra při řešení logických úloh8. Množinová logika a mohutnost9. Řešení logických úloh s využitím množin10. Sylogismy a jejich řešeníTÉMATA – PRAKTICKÁ:11. Proces myšlení a mentální mapování12. Tvůrčí mentální mapy na cestě k úspěchu13. Stavba algoritmů v jazyce LOGO14. Od želví grafiky k fraktální geometrii15. Fraktální geometrie a chaos16. LOGO jako učící se systém17. Formální teorie a znalosti18. Dotazování v jazyce Prolog19. Budování znalostí v jazyce Prolog

Literatura

FRIEDRICH, Václav a Renata MAJOVSKÁ. Elektronické studijní opory k předmětu Logické postupy a metody. [online]Ostrava: Moodle na EkF-VŠB TU Ostrava, 2009. SOUSEDÍK, Prokop. Logika pro studenty humanitních oborů. Třetí vydání. Praha: Vyšehrad, 2008. ISBN 978-80-7021-970-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Friedrich, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Friedrich, Ph.D.