Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lokalizační podmínky podnikatelských subjektů (LPPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LPPS - Lokalizační podmínky podnikatelských subjektů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

• Student získá schopnosti hodnocení lokalizačních faktorů (lokalizačních podmínek), které hrají rozhodující rolipři rozhodování o lokalizaci výrobních i nevýrobních aktivit• Bude připraven pro jednání s investory (samostatně či v odborné skupině), kteří vybírají lokalizační místo znabídky, která je globální• Bude umět navrhnout, které existující potenciály i perspektivní šance by měly být prezentovány s cílem získáníinvestorů a které lokalizační bariéry by měly být rychle odstraněny

Osnova

1.Lokalizační podmínky a lokalizační faktory. Měnící se role (váha,význam) lokalizačních faktorů.Tvrdé a měkké lokalizační faktory.Lokalizační podmínky v územním marketingu.Typologie lokalizačních podmínek a lokalizačních faktorů.2.Doprava jako součást lokalizačních podmínek.Silniční doprava.Železniční doprava.Letecká doprava.Vliv dopravní infrastruktury na lokalizační atraktivitu území.3.Pracovní síly.Požadavky na pracovní sílyPracovní náklady.Kvalifikace pracovních sil. 4.Pozemky a pozemková politika.Cíle a mechanismy pozemkové politiky v EU.Pozemková politika v ČR a její mechanismy.Oceňování pozemků, cenové mapy.Ekonomické hodnocení ekologických funkcí.Úloha průmyslových zón v lokalizační politice.5.Zásobování vodou.Kvantitativní a kvalitativní hodnocení vodních zdrojů –SVHB.Místně diferencovaná cena vody.Odvádění a čištění odpadních vod. 6.Životní prostředí a kvalita života.Poškození přírodních prvků životního prostředí.Obytné prostředí.Vliv dopravy na životní prostředí. 7.Vláda a orgány samosprávy.Podněty pro přilákání velkých investorů.Ovlivňování podnikatelského prostředí.Úloha samosprávných orgánů při lokalizaci investic.8.Vliv globalizace na lokalizační rozhodování.Hlavní rysy globalizace. Rostoucí význam velkých měst, metropolizace.Nové lokalizační požadavky.9.Globální lokalizace podnikatelských činností.Vliv internetu na globální lokalizaci.Role státu v lokalizaci(tradiční role, globální strategický význam z hlediska lokalizace).Role měnových kursů.10.Výhody z globální lokalizace.Snižování nákladů. Zvyšování kvality.Posilování preferencí u klientů. Růst konkurenceschopnosti.11.Nevýhody globální lokalizace.Zmenšení citlivosti na potřeby klientů.Vzrůst kursovního rizika.Zvětšené riziko vzniku konkurentů.Těžkosti spojené s řízením článků řetězu přidané hodnoty. 13.Převaha strategická a převaha komparativní. Globální lokalizace služeb.Informační služby.Budoucí lokalizace center služeb. Globální lokalizace článků řetězce přidané hodnoty podniků služeb.14.Lokalizace jednotlivých článků činností.Globální financování.Globální výzkum a rozvoj.Globální zásobování.Globální výroba. Globální distribuce a logistika. 15.Konkurenční převaha vznikající lokalizací.

Literatura

Základní: Milerski, O. Vliv globalizace na lokalizační rozhodování. Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava, Ostrava, 2004.Milerski, O. Vliv globalizace na lokalizační podmínky. In. Gospodarka – przestreń – rozwój. S. Korenik, K. Wilk(red.). Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wroclawiu, Wroclaw, 2006, s. 117 - 125.

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Osvald Milerski, CSc.

Vyučující

RNDr. Osvald Milerski, CSc.