Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ložiska ropy a zemního plynu (LRZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRZP - Ložiska ropy a zemního plynu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s historií a perspektivami vyhledávání a těžby ložisek uhlovodíků ve vazběna jednotlivé teorie vzniku uhlovodíků a zákonitosti utváření ložisek. Studenti si musí osvojit poznatky o hlavníchroponosných provinciích ve světě i oblastech s výskyty uhlovodíků v ČR. Dále pak na základě syntézy a kritickéhozhodnocení vstupních údajů, zejména z goefyzikálního a vrtného průzkumu hledat optimální postupy řešení zadanýchúkolů. Získané zkušenosti pak aplikovat i v další profesní činnosti.

Osnova

Teorie vzniku ložisek ropy a zemního plynu. Základní typy ložiskových pastí, jejich geologický obraz, prvky a režim. Metodiky průzkumu těžby ložisek přírodních uhlovodíků. Problematika a význam zřizování podzemních zásobníků zemního plynu.Geologie ložisek přírodních uhlovodíků České republiky. Geologie světových ložisek přírodních uhlovodíků.Geologické, vytěžitelné a prognózní zásoby přírodních uhlovodíků.

Literatura

Dopita, M., Havlena, V., Pešek, J.: Ložiska fosilních paliv. 1985, Praha, SNTL,Ďurica, D., Müller, P., Krčál, T. a kol.: Plyn sorbovaný v uhelných slojích hornoslezské pánve, 2006, ČGS Praha,Bujok, P.: Oil and Gas Reservoir Engineering, 2005, skripta VŠB-TU Ostrava,Green Don W. Green, Willhite, G. Paul: Enhanced oil recovery, 2003, Society of Petroleum Engineers Richardson,Texas

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Bujok, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Bujok, CSc.