Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařské terapeutické přístroje (LTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LTP - Lékařské terapeutické přístroje, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na lékařskou přístrojovou techniku pro klasickou terapii a chirurgii. Studenti v průběhu předmětu získají vědomosti o lékařské přístrojové technice v oborech klasické terapie a chirurgie.Předmět zapadá svou náplní do zaměření měřicí a řídicí technika v biomedicíně. Získané vědomosti a dovednosti vtomto předmětu a celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí biomedicínckého inženýrství.Studenti v průběhu předmětu získají vědomosti o lékařské přístrojové technice v oborech klasické terapie a chirurgie.Předmět zapadá svou náplní do zaměření měřicí a řídicí technika v biomedicíně. Získané vědomosti a dovednosti vtomto předmětu a celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí biomedicínckého inženýrství.

Osnova

Náplň přednášek Koncepce terapeutických systémů, terapeutická dávka, interakce fyzikálních polí na biologickou strukturu, fyziologickéúčinky. Technické řešení terapeutických systémů, principiální bloková schémata a parametry jednotlivých bloků terapeutickýchsystémů. Elektroterapie srdce, defibrilace, kardiostimulace Anesteziologické a resuscitační systémy, inkubátory. Laserová technika , vlastnosti laserového záření, základní typy laserů, působení laserových paprsků na biologickoutkáň . Technika elekromagnetických polí, fyzikální principy, energie a účinky el-mag pole. Vf technika (terap. + chirug.skalpely, diatermie ). Technika ultrazvuku, biologické účinky, kavitace, akustické proudění, tepelné účinky, fyzikální terapie (technickéaspekty). Technika rázové vlny Technika záření, rtg, radinuklidy, laser. Základy techniky pro nukleární medicínu. Terapie pomocí radioizotopů. Přístroje pro rehabilitaci a fyzikální léčbu, iontoforéza, generátory funkcí, magnetoterapie, farmakoterapie. Doplňující přístroje pro chirurgické obory. Technika nízkých teplot, kryochirurgie. Přehled techniky pro další medicínské obory. Elektrická bezpečnost ve zdravotnictví.Praktická cvičení probíhají v laboratoři a probírají se:Základní pojmy, zadávání referátů z odborné zahraniční literatury. Základní požadavky na ZEP a nebezpečí při jejich použití. Předložení referátů a samostatných odborných prací.Praktická cvičení na defibrilátory, kardiostimulátory. Implantace kardiostimulátorů. Praktická cvičení na ARO - narkotizační a dýchací technika Praktická cvičení na klinických pracovištích - chirurgické, kožní a oční lasery. Praktická cvičení na centrálních operačních sálech - unipolární a bipolární elektrokoagulace. Praktická cvičení na centrálních operačních sálech - laparoskopie, artroskopie a pod. Zesilovač jasu RTG obrazu a televizní systém. Praktická cvičení na odd.nukleární medicíny - scintigrafická vyšetření a radioizotopová terapie. Praktická cvičení na rehabilitaci - diatermie, magnetoterapie, laser a ultrazvuková terapie. Návštěva pracoviště Rychlé záchranné služby a Letecké záchranné služby.

Literatura

M. Penhaker, Lékařské terapeutické přístroje, 1. vyd. ed. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2007.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.