Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika v praxi (LvP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LvP - Logika v praxi, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurs je úvodem do logického myšlení z pohledu informatiků a programátorů. Studenti se v kursu seznámí s principyformalizace explicitních znalostí v jazyce výrokové a predikátové logiky a následným odvozováním znalostí implicitních,které z dané explicitní báze logicky vyplývají. Naučí se, jak správně rozumět zadání programu, jak rigorosně specifikovatsoftwarový proces a následně tuto specifikaci využít např. při verifikaci systému a automatickém generování kódu.

Osnova

Předmět je rozdělen do tří základních tematických okruhů:a) Jazyk výrokové a predikátové logiky (1. řádu) a formalizace explicitních znalostí b) Odvozování implicitních znalostí z explicitní báze; aplikace fuzzy logikyc) Základy formálních metod specifikace programů a logické programováníTěmto okruhům odpovídá rozvrh přednášek a cvičení:Přednášky:1. Úvod: Co je předmětem logiky, deduktivně platné usuzováníTématický okruh (a): 2. Jazyk výrokové logiky a formalizace tvrzení v tomto jazyce3. Jazyk predikátové logiky a formalizace tvrzení v tomto jazyce 4. Ekvivalentní úpravy a negace Tématický okruh (b):5. Dokazování v klasické výrokové logice: metoda důkazu sporem a tabulkově6. Dokazování v klasické predikátové logice: množinové znázornění modelů7. Fuzzy množiny a praktické aplikace fuzzy logikyTématický okruh (c):8. Deklarativní vs. imperativní specifikace softwarového procesu.9. Rezoluční metoda a logické programování, jazyk Prolog10. Logické programování - pokračováníCvičení:1. Deduktivně platné úsudky2. Formalizace tvrzení ve výrokové logice3. Formalizace v jazyce predikátové logiky4. Ekvivalentní úpravy a negace 5. Metody odvozování a dokazování ve výrokové logice6. Odvozování a dokazování v predikátové logice7. Klasická teorie množin a její využití v důkazech8. Fuzzy množiny a praktické aplikace fuzzy logiky9. Rezoluční metoda a logické programování, jazyk Prolog10. Logické programování - pokračování

Literatura

M.Duží: Logika pro informatiky. Učební texty, VŠB-TU Ostrava, 2012.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.Mgr. Marek Menšík, Ph.D.