Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management a ekonomika dopravy (MaED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MaED - Management a ekonomika dopravy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Analyzovat druhy podnikání v tržní ekonomice, rozpoznat a formulovat problematiku výrobního procesu v podniku aslužeb v sektoru služeb. Shrnout výsledky studie průběhu práce a pracovního času a zhodnotit důsledky a účinkynavržených změn. Navrhnout optimální strukturu nákladů a výnosů v podnikání. Zhodnotit marketingové strategie různýchmodelů. Dovednosti prokázat vyřešením semestrálního projektu.

Osnova

Program přednášek1. Úvod a základní pojmy 2. Organizace podniku, vedení a zánik podniku3. Majetek, kapitál a finanční řízení podniku 4. Poptávka po dopravě5. Nabídka dopravy6. Příprava a plánování výkonů dopravního podniku 7. Náklady a výdaje dopravního podniku8. Výnosy a příjmy dopravního podniku 9. Rentabilita v dopravě. 10. Cena a tvorba ceny 11. Investiční činnost dopravního podniku 12. Daně a daňová politika v oblasti dopravních služeb. 13. Marketing v oblasti dopravních služeb, marketingový mix.14. Účetnictví dopravního podnikuProgram cvičení 1. Procvičování základních pojmů.2. Plánovací proces, tvorba organizační struktury podniku.3. Zadání projektu – „Projekt založení firmy v oblasti dopravy“ 4. Vytvoření podnikatelského záměru5. Konzultace k projektu6. Plánování výkonů dopravní firmy7. Zakladatelský rozpočet – náklady dopravní firmy8. Test 1. Výnosy a příjmy dopravní firmy9. Výpočet kritického bodu rentability, ukazatelů rentability10.Dokončení a zpracování závěru projektu11.Prezentace a vyhodnocení projektu12.Prezentace a vyhodnocení projektu.13.Druhy odepisování majetku-výpočty14.Test 2. Marketingové aktivity.

Literatura

1. Melichar, V., Ježek, J. Ekonomika dopravního podniku. skripta: Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-711-3 2. Synek, M. a kol. Podniková ekonomika. Nakladatelství C.H. Beck. Praha. 2006. ISBN 80-7179-892-4

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivana Olivková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivana Olivková, Ph.D.