Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mazací technika (MazTe)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MazTe - Mazací technika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s druhy tření, dovedou charakterizovat tření suché, mezní, kapalinné a smíšené.Dovedou definovat kluzné dvojice a jejich chování při různých druzích tření. Seznámí se se Stribeckovým diagramema naučí se ho používat. Pochopí podstatu mazání a funkce maziva. Seznámí se s druhy a vlastnostmi maziv. Zvláštnípozornost je věnována reologickým vlastnostem maziv.Poznají různé druhy mazání a typy mazacích zařízení a mazacích soustav a naučí se vybrat správný typ mazacího zařízení pro konkrétní případ.

Osnova

Program přednášek a cvičeníPřednášky :1. Základní pojmy : tribologie, tribotechnika. Mazání - tření – opotřebení : vzájemné vztahy. Rozdělení maziv. Maziva a jejich vlastnosti : viskozita, závislost viskozity na teplotě a tlaku, stlačitelnost, mazací schopnost.2. Maziva a jejich vlastnosti : reologie maziv, konzistence, penetrace. Reometry.3. Režimy tření a mazání. Stribeckův diagram. Druhy opotřebení. Nárůst opotřebení s časem. Zadírání.4. Kluzné dvojice při suchém a mezním tření. Kluzné materiály.5. Kluzné dvojice při kapalinném a smíšeném tření. Kluzná ložiska. Stick-slip.6. Tření, mazání a opotřebení valivých ložisek.7. Mazací systémy a zařízení : rozdělení, popis, vlastnosti, použití. Prvky mazacích systémů.8. Výpočty mazacích systémů.9. Degradace maziv. Termooxidační stálost. Tribotechnická diagnostika olejů.Cvičení :1. Fyzikální vlastnosti maziv : viskozita, teplotní závislost.2. Měření viskozity kapalin a tokové křivky plastického maziva.3. Měření tlakové ztráty při proudění plastického maziva – program č. 1 – první část4. Výpočet tlakové ztráty v potrubí pro newtonské a nenewtonské kapaliny, porovnání naměřených a vypočítaných hodnot- program č. 1 – druhá část. Za program č. 1 je možno získat až 20 bodů.5. Tření suché – mezní – kapalinné : příklady.6. Výpočet kluzného ložiska – hydrodynamické axiální a radiální.7. Výpočet kluzného ložiska – dokončení. Zadání programu č. 2. Návrh mazacího systému. Za program možno získataž 15 bodů.8. Vypracování programu č. 2, konzultace. 9. Opakování, konzultace, zápočet.

Literatura

ŠŤÁVA, P.; PAVLOK, B. Mazací technika. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 2006. 76 s. ISBN 80-248-1000-X .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lukáš Dvořák, Ph.D.